Лиманський “котел”: 5 тисяч росіян в оточенні, спроби вирватися – невдалі

Збройні сили України в Лиманському районі на Донеччині звільнили ще кілька населених пунктів. Російське угруповання чисельністю близько 5 тисяч осіб перебуває в оточенні, намагаючись прорватися з “котла”. ЗСУ протидіє цим спробам, знищуючи ворога та беручи полонених.

Як передає “Новинарня“, про це вранці в суботу, 1 жовтня, у включенні в ефір національного телемарафону розповів речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

“Російське угруповання в районі Лимана оточене. Населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве, Ставки звільнені, там тривають стабілізаційні заходи”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання, про яку кількість російських військовослужбовців в оточенні може йти мова, Череватий зазначив: “Там справді наші дані показували, що це угруповання налічувало від 5 до 5,5 тисяч. Проте активні бойові дії відмінусовували їхній особовий склад, а також деякі групи намагалися прорватися. Це ще потребує аналізу, і тоді детальніше можна буде сказати”.

Спроби прориву [росіян з оточення] фіксуються, завдяки нашим доблесним військам вони не дуже вдалі. Але ці подробиці будуть згодом. Думаю, і деякі відеоматеріали”, – додав речник Східного угруповання.

На запитання про втрати ворога Череватий відповів: “Цей процес триває, і системний аналіз важко робити. Так, здаються в полон. Так, є багато серед них вбитих і поранених. Проте операція триває, і тільки по її завершенні штаб підіб’є аналіз і дасть результати”.

“Лиман важливий, тому що це черговий крок до звільнення українського Донбасу, це можливість піти далі на Кремінну і Сєвєродонецьк. Це ще й психологічно дуже важливо. Як правильно вчора сказав президент, українські Збройні сили починають диктувати свою волю… Це важливо для зламу бойового духу противника”, – додав речник Східного угруповання військ.

Раніше цього дня голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі каналу FreeДом поширив інформацію про те, що станом на ранок 1 жовтня в оточенні в районі Лимана перебувають близько 5 тисяч російських військових.

“Окупанти попросили у свого керівництва можливості вийти, на що отримали відмову. Тепер у них є три варіанти дій: чи спробувати прорватися, чи здатися, чи всім разом загинути. Там їх близько 5 тисяч, точної цифри поки немає”, – сказав Гайдай, підкресливши, що 5  тисяч – це колосальне угрупування в оточенні, “такого ще не було в принципі, і наразі всі шляхи підвезення туди боєкомплекту чи спокійного виходу цього угрупування з Лимана уже відрізані.

Кадр відео

Військові ЗСУ показують відео з убитими росіянами, які намагалися вийти останнім можливим “коридором”.

Російські пропагандисти поширюють заяви, нібито до оточених іде підтримка, а авіація ЗС РФ використовує проти ЗСУ в цьому районі бомби ФАБ-500 і 3000. Утім на другий день після розповсюдження таких заяв катастрофічне для росіян становище в Лиманському “котлі” не змінилося.

Американський Інститут вивчення війни у вечірньому зведенні 30 вересня прогнозував, що українські війська, ймовірно, повністю оточать або захоплять місто Лиман Донецької області протягом наступних 72 годин.

Передісторія

Карта DeepState, що показує розташування військ станом на ранок 1 жовтня 2022

29 вересня стало відомо, що Збройні сили України зайшли в смт Ямпіль Донецької області та, ймовірно, взяли в оперативне оточення велике російське угруповання в районі міста Лиман.
30 вересня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий повідомив, що оточення російського угруповання біля Лимана на Донеччині перебуває “на етапі завершення”. Експерти і ЗМІ пишуть про “котел” чи “напівкотел” із вогневим контролем над єдиною дорогою в районі н.п. Зарічне й Торське, якою ще можуть виходити росіяни.
У вечірньому зверненні 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна перебрала ініціативу у війні й досягає відчутних результатів, зокрема підтвердив звільнення Ямполя та успіхи ЗСУ в Лимані.

Читайте також:
ЗСУ звільнили Ямпіль на Донеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.