Шанс помститися за Іловайськ. У день “анексії” ЗСУ влаштовують росіянам Лиманський “котел”

У день, коли військово-політичне керівництво РФ запланувало оголошення про анексію окупованих територій України, Збройні сили України наступають на Донеччині та близькі до того, щоб узяти в оперативне оточення підрозділи російської армії в районі Лимана.

Про це 30 вересня повідомляють військові аналітики та журналісти.

Близьке до оточення – угруповання 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу СВ ЗС РФ.

Передумови “котла”

Співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова констатувала, що ЗСУ зайшли в Лиман 29 вересня. Могли зробити це й раніше, але реалізовували значно масштабнішу задачу.

“Спочатку дивувало, чому наші не заходять в Лиман, хоча вже підійшли впритул. Потім стало зрозуміло, що задум складніший, але росіяни наганяли туди підкріплення, і побоювання, що задум провалиться, залишалися. Але коли вчора наші війська зайшли в Ямпіль і росіяни почали хаотично відступати, стало зрозуміло, що ЗСУ і окреме угрупування на цьому напрямку – генії тактики, а ті, хто реалізовують задуми на практиці, просто боги.
Ну, і трохи знаю від кількох бійців на місці, як організована робота і взаємодія – тож скажу вам, що там вже воює не маленька совкова армія, а сучасне, осмислене, креативне, гнучке і надефективне військо, де ініціатива належить командирам середньої ланки, де високий рівень взаємодії розвідки, аеророзвідки, арти і піхоти. Ну і десанти, і цим неможливо не пишатися. До цього рівня ми йшли довгих вісім років”, – пише Решетилова.

Перед взяттям у “кліщі” Лимана українські війська оволоділи селищами Дробишеве та Ямпіль.

“Ну що, котики, Ямпіль наш”, – написав уранці в фейсбуці керівник військового напрямку фонду “Повернись живим” Андрій Римарук та опублікував фото українського військовослужбовця в цьому населеному пункті.

“Коридору не буде. Вам п*зда”, – зазначив також Римарук, опублікувавши схему розташування військ біля Лимана.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у зведенні за підсумками 29 вересня повідомляв, що Збройні сили України, ймовірно, майже завершили оточення Лимана, а також перерізали критично важливі шляхи постачання, що підтримують війська армії РФ в районі Дробишеве–Лиман.

“Вкрай малоймовірно, що будь-яке перекидання до Лиману додаткових новомобілізованих сил дозволить наявному російському угрупованню набути значних оборонних можливостей і перешкодить закриттю українськими військами Лиманського котла”, – зазначили аналітики ISW.

Шляхи відступу

Експерт Defense Express Іван Киричевський 29 вересня зауважив, що ЗСУ взяли під вогневий контроль шляхи відступу росіян від Лимана.

“Ми перебуваємо на порозі важливої психологічної перемоги.

В історії українського війська ще не було епізодів, коли наші військові брали ворога в оточення, створювали росіянам “котел” і брали їх там у полон. ЗСУ взяли під вогневий контроль шляхи відступу навколо Лимана, якими могли б скористатися росіяни”, – зазначив Киричевський в ефірі телеканалу “Еспресо“.

За його словами, росіяни могли відступити раніше і не підставлятися під вогонь ЗСУ.

“Але повідомлення про те, що Путін особисто керує військовими операціями, підтверджуються. У випадку з Лиманом має значення не тільки кількість знищених рашистів, а те, що ЗСУ вперше в історії провели успішну операцію з оточення противника, і це ще більше підіймає бойовий дух українським захисникам, ніж Харківський наступ”, – каже Киричевський.

Удень 30 вересня журналіст та військовий аналітик Юрій Бутусов пише, що російські підрозділи згортають позиції в місті Лиман.

Противник готується прориватися з міста, оборонятись в оточенні вони не збираються. Після здачі Дробишевого на півночі та Ямполя на півдні від Лимана шансів втриматись у Лиманському районі у росіян немає.
Шлях відходу один – в районі села Торське. Ця траса перебуває під вогневим контролем українських військ, але саме Торське поки що не звільнене”, – зазначає Бутусов.

За його даними, росіяни збирають увесь наявний транспорт та формують у Лимані колони для прориву через села Зарічне та Торське.

“ЗСУ загнали в “котел” головні сили 20-ї загальновійськової армії ЗС РФ у районі Лиман-Ямпіль: українці можуть помститися за Іловайськ у багаторазовому розмірі”, – наголошує журналіст.

Про катастрофічне становище підрозділів армії РФ у цьому районі свідчать і поточні карти, що публікуються в російських джерелах. На мапі в т-каналі “Рибар” “котел” вже майже замкнутий.

При цьому Юрій Бутусов пише, що для прикриття противником виставлені заслони.

“Тепер питання, чи вдасться їхнім підрозділам у місті врятуватися, навіть коли вони кинуть важке озброєння. Втримати місто противник не має ніяких шансів, звільнення відбудеться наближчим часом. Зараз вони будуть намагатись врятувати свої найбоєздатніші підрозділи, які тримали оборону”, – зазначає журналіст.

Він додав: якщо угруповання [ЗС РФ] у Лимані вдасться повністю знищити на відході, у росіян не вистачатиме сил для організації оборони Кремінної та Сватового, сусідніх міст у Луганській області.

“20-та загальновійськова армія ЗС РФ зазнала поразки, новий рубіж оборони противник намагається вибудувати вздовж траси Р-66 від Сватово до Кремінної”, – вказує також Бутусов.

“У ході війни починаючи з 2014-го року, і у 2022-му також, українські частини неодноразово потрапляли в оперативне оточення, а одного разу потрапили в “котел” під Іловайськом. Тоді було оточено близько 1300 українських українських воїнів, у ході прориву із “котла” за один день загинуло 270 наших воїнів.
Тепер українці мають шанс помститися”, – наголошує журналіст.

“Разом з тим, слід зазначити, що підстав заздалегідь святкувати перемогу немає – ми отримали історичний шанс за війну покарати ворога, але цей шанс ще належить реалізувати”, – додає Бутусов.

Наступні рубежі

Координатор групи “Інформаційний спротив” Костянтин Машовець пише, що російське командування збирається зупиняти український наступ у північній частині Луганської області підрозділами 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу.

“По лінії Зарічне-Кремінна розгортаються “недовідновлені” батальйонні тактичні групи 21-ї та 30-ї мотострілецьких бригад 2 ЗВА. Принаймні фіксується дві БТГр + ще одна – на підході (висувається з півдня)”, – коментував Машовець увечері 29 вересня.

При цьому він констатував: “ще два дні тому стало очевидно, що криза у противника південно-західніше Сватового не тільки “не купируется”, а починає все більше розростатися”.

“Про “оборону по Осколу” вже ніхто не згадував, стало очевидно, що якщо так піде й надалі, під загрозою опиниться й саме Сватівське угрупування противника.
Тим не менш, якогось значного перегрупування сил і засобів противника на Сватівський напрямок, або в район Кремінної не спостерігалось. І це виглядало, м’яко кажучи, трохи дивно… Адже навіть сліпому було помітно, що залишки 144 мсд 20 ЗВА, на які російським командуванням було покладене завдання утримати рубежі західніше та північно-західніше Сватового – “не витягують” (ЗСУ почали успішне просування у бік Сватового зі своїх оскільських плацдармів), а те що залишилось від двох БТГр 59-го тп та 254 мсп дивізії відповідно почали задкувати…” – помітив Машовець.

Він ще напередодні зробив висновок, що особливо чіплятися” за Лиман та Ямпіль російське командування навряд чи буде, натомість спробує зупинити “укрупнення” плацдармів ЗСУ біля Петропавлівки та Дворічного.

“Але найцікавіше, що одним Лиманом трабли у російського командування у північній частині Луганської області не обмежуються… “Штурмовий” батальйон російської ПВК у районі Верхньокам’янки, а також “зведена тактична група” 2-го армійського корпусу в районі Спірного (до двох батальйонів зі складу 2-ї та 4-ї мсбр корпусу) явно відчуває деякий “дискомфорт”.

Очевидно, що якщо ЗСУ вийдуть принаймні до Золотарівки, чи навіть до Лисичанського НПЗ, ситуація для противника у всій цій зоні (Кремінна – Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ), різко загостриться… А передумов до того вже сьогодні – цілком достатньо”, – зробив висновок Машовець.

Символізм і оскотинювання

Розгром росіян у “котлі” став неминучим, питання лише в його масштабах, вважає Бутусов. “І дуже символічно, що це стало очевидним саме в той день, коли Росія збирається “приєднувати” Донбас”.

При цьому журналістка й ведуча каналу “Еспресо” Ольга Лень, яка спеціалізується на моніторирну ворожих ЗМІ, констатує: “Якесь особливе оскотинювання у рускомірцев. Російські пропагандисти зараз в істериці через бої біля Лиману. І знаєте, про що переживають? Думаєте, про те, що там хтось гине? Байдуже їм це. Жодних переживань про власну армію.
Вони дуже стурбовані, що оточення російських військ у Лимані та їхній полон – це не найкраще тло для виступу Путіна у п’ятницю в Кремлі. Некрасиво якось виходить. Соловйов взагалі зранку четверга картав вояків, що не радують щось. Псують картинку. Так і сказав: давайте вже якісь новини про захоплення чогось”.

“Ну, так, тут же велика подія для російської пропаганди, а армія направду все пересрала. І схоже, там жодної людини немає, що відчувала б глибину розлюднення таких розмов”, – додала Лень.

Читайте також:
ЗСУ звільнили Ямпіль на Донеччині


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.