Командування РФ планує продовжувати війну числом, а не вмінням, – Забродський

Україні треба уважно ставитись до зростання чисельності російської армії.

Адже, ймовірно, продовження ведення війни російським командуванням планується за рахунок числа, а не вміння.

Про це в статті “Часткова мобілізація в Російській Федерації: все не так просто”, опублікованій на сайті “Укрінформ” у четвер, 22 вересня, зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський.

Триста тисяч особового складу – це зовсім немала оперативно-стратегічна величина… Така кількість військовослужбовців становить приблизно від 60 до 100 загальновійськових бригад. Все, як відомо, залежить від завдання за призначенням і штатної чисельності. Не станемо лякати самих себе перспективами створення таких неймовірних і одночасно нереальних навіть для можливостей РФ угруповань військ.

Призвані за мобілізацією будуть розподілені для поповнення втрат і некомплекту особового складу вже наявних військових частин і з’єднань. Частина з них може бути направлена для формування нових. Нам невідомі достеменно замисли російського генерального штабу, тому для відносної об’єктивності умовно розподілимо зазначені триста тисяч навпіл. В цьому випадку кількість потенційно можливих для формування бригад скорочується, від 30 до 50. Візьмемо за основу середню їх кількість – 40″, – зазначив Забродський.

На його думку, навіть таке ефемерне угруповання – зовсім не дрібниця. Воно дає російському командуванню можливість додатково сформувати від 80 до 120 БТГр.

“Така кількість військ – співставна з чисельністю російської армії вторгнення навесні цього року! Втім, тисячі людей, одягнутих у військову форму, це ще не бригади і не батальйони. Головним питанням постає, як не дивно, наступне.

Чотири десятки загальновійськових бригад – це приблизно до 1 200 танків, до 4 000 БМП або БТР, близько 1 600 гармат і РСЗВ. Питання розширюється до двох. Звідки вони з’являться? Які саме це будуть зразки і в якому технічному стані?”, – наголосив Забродський.

За його словами, Росія дійсно має бази, склади, арсенали, і оціночні кількісні показники начебто дозволяють РФ оснастити і більшу кількість загальновійськових з’єднань. Водночас генерал-лейтенант нагадав, що новітні або не дуже старі БМП-3 і Т-72Б2 почали стрімко зникати ще у квітні, а з початку літа основне поповнення російських окупаційних військ танками і бойовими машинами піхоти відбувалось за рахунок Т-62, БМП-1 і МТЛБ.

Тож, за словами Забродського, вочевидь, російські запаси військової техніки, навіть зразка середини минулого століття, все ж таки не безмежні.

Водночас досвідчений військовий застеріг від легковажного ставлення до збільшення чисельності російських військ за рахунок нинішньої мобілізації.

“Найбільш небезпечним для нас і, безумовно, виправданим для противника є лише один, з поки що потенційних, результатів російської часткової мобілізації. Застосування на території України будь-якої додаткової кількості поповнених або новосформованих з’єднань і військових частин дасть російському командуванню розширену можливість застосовувати свій улюблений з принципів військової стратегії Клаузевіца (пруський генерал, – “Н”) – концентрацію сил в обраній точці.

Така масованість здатна відсунути на другий план питання мотивації, рівня підготовки і оснащення російських військ. Імовірні наслідки цього можуть бути надзвичайно руйнівними для ЗС України. Здається, продовження ведення війни російським командуванням планується все ж таки за рахунок числа, а не вміння”, – зазначив Забродський.

Він додав, що цілком доцільним буде вжиття Україною превентивних заходів уже сьогодні.

Читайте також:
Залужний і Забродський – про війну в 2023 році: умови звільнення Криму та ракетні “привіти” російській глибинці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна