Футбольний союз РФ вимагає в УЄФА дискваліфікувати тренера збірної України Петракова за висловлювання про війну. УАФ відреагувала

доповнено

Українська асоціація футболу заявила, що заклик головного тренера збірної України Олександра Петракова виключити всіх росіян з міжнародних спортивних змагань є абсолютно природнім в умовах повномасштабної війни в Україні.

Про це в понеділок, 19 вересня, повідомляє The Guadrian з посиланням на пресслужбу УАФ.

“Коли його країну почали атакувати нелюди, він (Петраков, – “Н”) був готовий захищати свою землю, жінок та дітей. Його не взяли до армії у зв’язку з недостатнім військовим досвідом. Але цей шлях – доказ його відданості країні та патріотизму. Тож про яку дискримінацію може йти мова за умов, коли одна країна здійснює геноцид проти іншої”, – йдеться в повідомленні.

Раніше російський футбольний союз звернувся до УЄФА з вимогою дискваліфікувати головного тренера збірної України, інформує сайт “Трибуна”.

У РФ Петракова звинувачують начебто в “дискримінаційних висловлюваннях щодо росіян та недотриманні політичного нейтралітету”.

Заступник генерального секретаря РФС Денис Рогачов як приклад навів цитати Петракова про війну, опубліковані у двох виданнях – італійському Corriere dello Sport та російському “Спорт-Экспресс”.

У листі в комітет УЄФА з контролю, етики та дисципліни Олександр Петраков звинувачується у начебто порушенні кодексу поведінки. Тренер заявляв про намір приєднатися до захисників України, а також

закликав виключити всіх росіян з міжнародних спортивних змагань.

У РФС вважають, що коментарі Петракова порушують кодекси ФІФА та УЄФА, які забороняють “дискримінацію будь-якої країни” і говорять про прагнення популяризувати футбол “у дусі миру”.

“Заяви головного тренера збірної України з футболу Олександра Петракова зроблені на тлі політичного конфлікту між двома країнами – Росією та Україною – і є політичним меседжем, який явно порушує фундаментальний принцип політичної нейтральності.

Більше того, поведінку головного тренера можна розцінювати як участь у розпалюванні суспільної ненависті на національному ґрунті та використання футболу для відстоювання політичних поглядів”, – написав Рогачов.

У РФС вважають, що Петраков фактично зробив “заклик до насильства”, а його коментарі є “дискримінаційними за національною ознакою, адже Олександр Петраков закликає відсторонити всіх російських спортсменів і застосувати цю санкцію до всіх громадян Російської Федерації без будь-яких законних підстав”.

Нагадаємо, у травні УЄФА ухвалила рішення щодо участі російських команд у турнірах під егідою спілки й запровадила низку санкцій.

Наприкінці лютого ФІФА дискваліфікувала Росію, присудивши їй технічну поразку у відборі на ЧС-2022 проти збірної Польщі.

Читайте також:
Тренер збірної Петраков розповів, чому перейшов на українську мову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна