Російська армія втекла з усієї північної Харківщини

Міністерство оборони Росії визнало, що підрозділи ЗС РФ під натиском українських сил залишили північ Харківської області.

Відповідне положення відображено на карті, що ілюструє щоденні зведення МО РФ.

На брифінгу в неділю, 11 вересня, представник МО РФ Ігор Конашенков показав актуальну мапу тактичного становища військ у Харківській області. На ній видно, що російські війська контролюють лише невелику смугу на сході Харківщини області за річкою Оскіл.

Окуповані РФ території позначені на мапі помаранчевим кольором:

11 вересня

10 вересня

Ще напередодні, 10 вересня, на карті МО РФ рожевим кольором були позначені значно більші території.

Тепер російські війська втекли з цих районів, що визнає сама Москва.

Судячи з карти, Росія пішла з Вовчанська, Великого Бурлука, Козачої Лопані та багатьох інших ключових населених пунктів на північ від Харкова.

Це підтверджують і численні відео, зняті українськими військовими:

У мережі також поширюють відео, як рашисти тікають через міст на лівий берег Оскола:

При цьому під їхнім частковим контролем ймовірно ще залишається лівобережна частина Куп’янська.

За даними російських урядових медіа, разом із військами РФ за три останні дні в Бєлгородську область Росії втекли 13 тисяч “біженців”. Принаймні про це пише “РИА Новости” з посиланням на “інспекцію кордону”, яку провели губернатор В’ячеслав Гладков, секретарем генеральної ради партії “Єдина Росія” Андрій Турчак та депутат Держдуми Артем Туров.
Насправді ж найімовірніше йдеться про колаборантів, які співпрацювали з окупантами та яким загрожувала б кримінальна відповідальність на деокупованих територіях України.

Читайте також:
Влада офіційно повідомила про звільнення ще одного смт на Харківщині

Під час наступу на Харківщині десантники ЗСУ взяли в полон російського підполковника

Контрнаступ ЗСУ на Сході

Під прикриттям повідомлень про контрнаступ на Херсонщині Сили оборони України почало контрнаступальну операцію у Харківській та суміжних східних областях з метою звільнення українських територій від окупації РФ.

Удень 8 вересня Генштаб офіційно повідомив про те, що Збройні сили України просунулися майже на десятки кілометрів та звільнили понад 20 населених пунктів на Харківському напрямку.
Загальна площа території, повернутої під контроль України на Харківському та Південнобузькому напрямках, становила понад 700 квадратних кілометрів.

Про звільнення міста Балаклії стало офіційно відомо надвечір 8 вересня. Перед цим район Балаклії перебував під російською окупацією більш як шість місяців.

Станом на 9 вересня були звільнені Волохів Яр, Іванівка, Борщівка, Шевченкове та інші населені пункти. У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський повідомляв, що ЗСУ звільнили понад 30 населених пунктів на Харківщині.
Понад 1000 кв. км звільнено від окупанта в останні кілька днів, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Склалися передумови для оточення російського угруповання та деокупації наступних територій у Харківській, Луганській і Донецькій областях. Частина окупантів на Харківщині потрапила в полон.

Своє скрутне становище визнали росіяни, які передбачали, що наступ ЗСУ буде розвиватися в напрямку Куп’янська й Ізюма.

10 вересня бійці Сил оборони України підняли прапор над Куп’янськом – це великий районний центр та важливий транспортний вузол на сході Харківщини. Містом йшла основна лінія постачання угруповання російських окупантів на Ізюмському напрямку.

При цьому ЗСУ вже підійшли і до міста Лиман у Донецькій області та до Лисичанського НПЗ, а росіяни виводять війська зі Сватового на Луганщині.

У вечірньому зверненні 10 вересня президент Зеленський заявив, що “рух наших воїнів на різних напрямках фронту продовжується. На цей час у рамках активних дій від початку вересня вже звільнено близько 2 тисяч кілометрів”.

За висновками деяких експертів, глибина прориву ЗСУ може означати, що російська армія в Ізюмі потрапила в оперативне оточення. Російські мілітарні блогери вживали визначення – “фронт обрушився”.

Уранці 11 вересня головком Валерій Залужний заявив про звільнення з початку вересня понад 3000 кв. км та повідомив, що наступ розвивається також на півночі Харківщини.

На тлі цього провалу МО Росії три дні не коментувало події на Балаклійському напрямку. 10 вересня речник міністерства оборони Росії нарешті оприлюднив заяву: “Для досягнення заявлених цілей “спеціальної військової операції зі звільнення Донбасу” прийнято рішення перегрупувати російські війська… Протягом трьох діб проведено операцію зі згортання та організованого перекидання ізюмсько-балаклійського угруповання військ на територію “ДНР”.

Читайте також:
Наступ ЗСУ на Сході: Куп’янська – Ізюм, далі – Лиман і Луганщина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна