На Херсонщині ЗСУ встановили прапор України над звільненим Високопіллям. ФОТО

доповнено

Синьо-жовтий прапор замайорів над селищем Високопілля Бериславського району, що на півночі Херсонської області.

Про взяття цього населеного пункту під контроль ЗС України повідомляють у соцмережах із посиланням на фото від українських військових.

За цією інформацією, прапор України підняли над селищною лікарнею Високопілля, що є центром ОТГ.

Звільнення селища підтвердили заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко та сам Андрій Єрмак.

Відповідно до карт оперативної обстановки від ISW та DeepState, Високопілля вже кілька тижнів перебувало у напівкільці сил ЗСУ.

Водночас оперативне командування “Південь” у зведенні станом на 12:00 4 вересня не згадало про звільнення будь-яких населених пунктів.

Паралельно в телеграмі повідомляють про звільнення населеного пункту Озерне в Донецькій області. Відео з місця подій у мережу виклав один з бійців Нацгвардії, який повідомив про деокупацію Озерного на північному березі Сіверського Донця. Інформація потребує офіційного підтвердження.

Контекст

Уранці 29 серпня оперативне угруповання “Каховка” заявило, що на одному з відрізків ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян на Херсонщині.

Надалі начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк підтвердила, що “ми вже зараз маємо сили і можливості розпочати наступальні дії на кількох напрямках, що зараз і відбувається”, і “на певних ділянках вже прорвано перший рубіж оборони”. Також речниця наголосила, що підрозділи окупантів, сформовані з бойовиків псевдореспублік, опинившись без підтримки десантників, почали втікати зі своїх позицій.

Пізніше з’явилися повідомлення про те, що ГШ ЗСУ розпорядився не коментувати події на Херсонщині. Тож про успіхи стратегічного рівня командування та речники Сил оборони заявляти не поспішають.

Увечері канал CNN з посиланням на джерела серед українських військових повідомив, що операція розпочалася вночі, і ЗСУ нібито звільнили чотири села (Новодмитрівку, Архангельське, Томину Балку та Правдине). Ця інформація офіційно не підтверджена.

Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині узгоджується з новими ударами по переправах. ОК “Південь” за підсумками доби 30 серпня сповіщало, що ЗСУ на Півдні знищили 117 загарбників і понад 30 одиниць ворожої техніки. Також надалі надходила інформація про нові удари по мостах і понтонних переправах росіян через Дніпро на Херсонщині.

Інститут вивчення війни (США) з посиланням на відкриті джерела інформував, що Збройні сили України, ймовірно, ведуть бої на чотирьох напрямках у Херсонській області з перемінним успіхом. Деякі села здобуто, деякі вже відбили росіяни. За висновком ISW, ідеться про спроби тривалої операції, а не одномоментні штурмові дії.

Читайте також:
Інститут вивчення війни узагальнив бої з перемінним успіхом на Херсонському напрямку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна