Інститут вивчення війни узагальнив бої з перемінним успіхом на Херсонському напрямку

Збройні сили України, ймовірно, ведуть бої на чотирьох напрямках у Херсонській області з перемінним успіхом.

Про це у своєму огляді за підсумками 1 вересня пише американський Інститут вивчення війни (ISW), який проаналізував повідомлення військових блогерів та каналів. Аналітики визнають, що перевірити ці твердження здебільшого неможливо.

Згідно з висновками ISW, бойові дії, вірогідно, відбуваються:

  • на захід від селища Високопілля та на південь від адмінмежі Херсонської й Дніпропетровської областей;
  • на схід і північний схід від українського плацдарму на річці Інгулець;
  • у районі міста Снігурівка за 65 км на схід від Миколаєва;
  • на північ від міста Херсон.

За деякими повідомленнями на основі відео, російські сили встановили частковий контроль над Білою Криницею та відновили контроль над Зеленим Гаєм (приблизно 23 км на північ від Херсона). Частина військових блогерів стверджує, що бої із ЗС РФ ведуться в населеному пункті Давидів Брід. Як пише ISW, на кадрах із геолокацією видно, що російські війська завдають ударів на південь від Білої Криниці.

Також на геолокаційних кадрах видно, як російська артилерія обстрілює українські сили поблизу Мирного (приблизно 7 кілометрів на захід від Зеленого Гаю), а український танк горить у Любомирівці (приблизно 7 км на північ від Зеленого Гаю). Це підтверджує попередні повідомлення про просування ЗС України в цьому районі.

При цьому українські сили, ймовірно, відбили село Костромка за 10 км на південний схід від українського плацдарму за річкою Інгулець, атакують Щасливе на південь від Костромки та просунулися на околицю села Брускинське.

Також на кадрах із геолокацією видно, як ЗСУ обстрілюють російські позиції у Снігурівці.

А в селі Правдине за 35 км від Херсона п’ятеро російських солдатів здалися в полон українським військам.

ISW наголошує, що українці та Захід не повинні піддаватися на російські інформаційні месиджі, що зображують український контрнаступ у Херсонській області таким, що одразу зазнав невдачі або зображують Україну “безпорадною маріонеткою західних господарів”.

Водночас 1 вересня українські сили продовжували завдавати ударів по ключових позиціях ЗС РФ у центральній частині Херсонської області. Так, місцеві жителі повідомляли про вибухи та бачили роботу системи ППО в Новій Каховці та Каховці. У соцмережах також з’являлася інформація про нові удари ЗСУ по Антонівському мосту.

Як розповідають американські аналітики в цьому ж зведенні, президент РФ Володимир Путін створює інформаційні умови для мобілізації сил в РФ восени та взимку цього року. Зокрема, такий висновок експерти роблять після вчорашньої заяви глави країни-агресора під час зустрічі зі школярами в Калінінграді.

Так, російський лідер підкреслив, що метою “спецоперації” нібито є ліквідація “антиросійського анклаву” в Україні, що “є екзистенційною загрозою російській державі”.

Подібні заяви про “антиросійські сили” Путін робив і в лютому, виправдовуючи повномасштабне вторгнення в країну. Повторення цих меседжів свідчить про те, що він не відмовився від своїх максималістських намірів щодо України, переконані в Інституті вивчення війни.

Читайте також:
Херсонський напрямок, офіційно:
ЗСУ знищили сотню рашистів, п’ять складів і переправу, росіяни б’ють по Миколаївщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна