Наступ ЗСУ на Херсонщині узгоджується з новими ударами по переправах, – ISW

Американський Інститут вивчення війни зазначає, що 29 серпня Збройні сили України почали завдавати ударів по російських понтонних переправах через Дніпро, і це узгоджується з початком українського контрнаступу на Південному напрямку. Водночас цей наступ може бути тривалим процесом.

Про це йдеться у зведенні ISW за 30 серпня.

“Наслідки знищення поромів, швидше за все, будуть більш ефемерними, ніж виведення з ладу мостів, тому атакувати їх є сенс у поєднанні з активними наземними операціями”, – підкреслили в ISW.

Аналітики звернули увагу на те, що українські військові офіційні особи підтвердили, що 29 серпня ЗСУ знищили російську понтонно-поромну переправу за 16 км на захід від Нової Каховки на правому березі Дніпра. Українські та російські джерела також повідомляли, що удару було завдано по понтонній переправі, спорудженій із барж біля Антонівського автомобільного мосту.

В ISW констатували, що ЗСУ протягом тривалого часу докладали зусиль для знищення російських шляхів постачання, що свідчить про довгостроковий план, який складається як із ракетних ударів, так і з наземних атак. Ці удари підривають спроможність російських військ постачати та посилювати свої позиції живою силою й технікою.

“Таким чином, український контрнаступ є злагодженим процесом, для правильного виконання якого потрібен певний час. Кремль, імовірно, використає відсутність негайної деокупації Херсона або мовчання українських військових щодо прогресу контрнаступу, щоб виставити зусилля ЗСУ як невдалі та підірвати довіру суспільства до його перспектив”, – підсумували в ISW.

Читайте також:
Розвідка Британії розповіла про події на фронті під Херсоном

Контекст

Уранці 29 серпня оперативне угруповання “Каховка” заявило, що на одному з відрізків ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян на Херсонщині.

Надалі начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк підтвердила, що “ми вже зараз маємо сили і можливості розпочати наступальні дії на кількох напрямках, що зараз і відбувається”, і “на певних ділянках вже прорвано перший рубіж оборони”. Також речниця наголосила, що підрозділи окупантів, сформовані з бойовиків псевдореспублік, опинившись без підтримки десантників, почали втікати зі своїх позицій.

Пізніше з’явилися повідомлення про те, що ГШ ЗСУ розпорядився не коментувати події на Херсонщині. Тож про успіхи стратегічного рівня командування та речники Сил оборони заявляти не поспішають.

Увечері канал CNN з посиланням на джерела серед українських військових повідомив, що операція розпочалася вночі, і ЗСУ нібито звільнили вже чотири села (Новодмитрівку, Архангельське, Томину Балку та Правдине). Ця інформація офіційно не підтверджена.

ОК “Південь” за підсумками доби 30 серпня повідомило, що ЗСУ на Півдні знищили 117 загарбників і понад 30 одиниць ворожої техніки. Також надходить інформація про нові удари по мостах і понтонних переправах росіян через Дніпро на Херсонщині.

Читайте також:
Білий дім зреагував на повідомлення про початок контрнаступу ЗСУ на Херсонщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна