15 зворушливих і вражаючих відео зі звільненої Балаклії й околиць

В українських соцмережах і телеграм-каналах ввечері 8 вересня публікують велику кількість відео зі звільненого міста Балаклія Харківської області та навколишніх сіл, які перебували під російською окупацією протягом минулих шести місяців. Влада вже підтвердила деокупацію міста та великих прилеглих територій.

Після перших фото з прапором, який майорить удалині на адмінбудівлі, з’явилися відео з міських вулиць, по яких їдуть бійці ЗСУ на броні, а їм радісно махають місцеві жителі.

В’їзд у Балаклію:

Також є відеофрагменти з бронетехнікою та українськими військовими із центру міста Балаклії, а також їхні розмови з городянами біля будинків.

Люди обнімають воїнів, дякують їм за звільнення, пропонують поїсти тощо.

На цьому відео жінки плачуть і дякують армійцям: “Молодці!” Одна зі щасливих жінок хоче нагодувати солдата оладками, а він відповідає: “Трошечки пізніше” та попереджає, що ще можуть бути обстріли, тому варто спуститися в підвал:

Крім Балаклії, в мережі поширюють відео з підняттям українського прапора в селах Волохів Яр і Борщівка.

Волохів Яр, відео НГУ:

Зміна прапора на вишці – геть триколор:

Паралельно з’явилося також відео вуличного бою в Балаклії – так місто зачищали після відступу основної частини рашистів:

Президент Володимир Зеленський підтвердив інформацію про звільнення міста Балаклія Силами оборони України. О 21:45 він опублікував у телеграмі відеозвернення військових.

“Пане президенте, пане головнокомандувачу, місто Балаклія Харківської області взято під контроль. Наказ виконано. Російські окупаційні війська відійшли. Спецпідрозділ Головного управління розвідки “Kraken”. Сьогодні 8 вересня, 16:00“, – говорить український воїн на відео.

Він стоїть на даху будівлі й топче прапор Росії, а позаду нього встановлено на щоглі прапор України.

На іншому відео ці ж військові ще ставлять стяг:

У вечірньому відеозверненні президент Зеленський заявив, що з 1 вересня українські захисники звільнили більш як 1000 кв. км території, яка була окупована росіянами.

“У межах оборонних операцій, що тривають, наші герої звільнили вже десятки населених пунктів. І сьогодні цей рух продовжився, є нові результати. Загалом із першого вересня звільнено понад тисячу квадратних кілометрів нашої території. Дякую всім, хто це забезпечив! Дякую армії, розвідникам і спецслужбовцям за кожен український прапор, який встановлено цими днями”, – сказав глава держави.

Вогнева робота ЗСУ на Харківщині:

Просування ЗСУ на бронетехніці на Ізюмському напрямку:

У районі Балаклії росіяни спробували втекти, але на дорозі була засідка ЗСУ. Результат – знищена техніка і купи трупів:

Розбита колона російських десантників на дорозі Коробочкине-Шевченкове – вони марно намагалися втекти далі з Балаклії:

Транспортування російських полонених – калінінградців:

Допит російських полонених, які приїхали “подивитися, що тут”:

Також у соцмережах показують велику кількість трофейної техніки і боєприпасів, захоплених українською армією на Харківщині:

Журналіст Юрій Бутусов розповів і у своєму каналі показав, як 25-та бригада ЗСУ захопила батарею 152-мм російських САУ “Мста-С” із написами “На Київ” та “Крим наш” зі складу 18-ї Інстербурзької мотострілецької дивізії ЗС РФ.

Щоб потайки вирватися з “котла”, російські артилеристи кинули абсолютно справні самохідні артустановки з повним боєкомплектом. Наступ ЗСУ був таким стрімким, що навіть далекобійна артилерія, яка стояла за 20 км від передової, була захоплена на своїх позиціях. Російська армія з-під Балаклії розбігається в повній паніці, констатує журналіст.

На черзі, під загрозою оперативного оточення ЗСУ – міста Ізюм та Куп’янськ. Через це окупаційна “адміністрація” Харківщини вже оголосила про свій переїзд із Куп’янська у Вовчанськ, до кордону з РФ.

Читайте також:
ЗСУ просунулися на десятки км та звільнили більше 20 населених пунктів на Харківському напрямку, – офіційно

Передісторія

Як писала “Новинарня“, удень у четвер, 8 вересня, Генштаб офіційно повідомив про те, що Збройні сили України просунулися майже на десятки кілометрів та звільнили понад 20 населених пунктів на Харківському напрямку.
Загальна площа території, повернутої під контроль України на Харківському та Південнобузькому напрямках, становить понад 700 квадратних кілометрів.

Як було відомо, від початку тижня ЗСУ мають значні успіхи на напрямку міста Балаклія Харківської області, зокрема чимало сіл навколо Балаклії звільнені, складаються передумови для оточення російського угруповання та деокупації інших територій.

Своє скрутне становище визнають росіяни, які передбачають, що наступ ЗСУ буде розвиватися в напрямку Ізюма.

За висновками деяких експертів, глибина прориву ЗСУ може означати, що російська армія в Ізюмі потрапила в оперативне оточення.

У зв’язку з цим міноборони РФ уже три дні не коментує події на Харківському напрямку.

Читайте також:
Крим готується до деокупації: як поводитися цивільному населенню


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.