П’ятий “Рамштайн”: США оголосили про поставку Україні гаубиць, ракет HARM та іншої зброї на $675 млн

Сполучені Штати схвалили виділення Україні нового пакету збройної допомоги на 675 мільйонів доларів.

Про це в четвер, 8 вересня, повідомив глава Пентагону Ллойд Остін на відкритті зустрічі міністрів оборони формату “Рамштайн” на однойменній американській базі в Німеччині.

“За кілька тижнів після останньої зустрічі Сполучені Штати виділили ще 6,3 мільярда доларів на безпекову допомогу Україні. А вчора (7 вересня) президент схвалив черговий транш допомоги США Україні в розмірі до 675 мільйонів доларів”, – сказав Остін, якого цитує “Суспільне”.

Новий пакет включає ракети HARM, 105-мм гаубиці, артилерійські боєприпаси, Humvees, броньовані машини швидкої допомоги, системи штучного інтелекту, стрілецьку зброю.

“Сьогодні Сполучені Штати поставили 126 гаубиць Україні. І разом із країнами світу ми збільшили кількість гаубиць для захисників України більш ніж у 18 разів”, — сказав у своєму виступі Остін.

За його словами, після першої зустрічі контактної групи у форматі “Рамштайн” Сполучені Штати, союзники та партнери поставили загалом 26 реактивних артилерійських систем великої дальності.

Після останньої зустрічі в липні багато союзників і партнерів виступили з новими важливими поставками передових радарів, танків і бронетранспортерів. Велика Британія надіслала другий транш пускових установок РСЗВ М270 і боєприпасів, що демонструє британську допомогу Україні на загальну суму 2,3 мільярда фунтів.

Контекст

Перша зустріч міністрів оборони проукраїнської коаліції, що зібрала представників понад 40 країн, відбулася на американській базі в Рамштайні (Німеччина) 26 квітня. Тоді було домовлено, що контактна група з оборони України зустрічатиметься щомісяця – онлайн чи офлайн.

Кожна з таких зустрічей має результат у вигляді узгодженого надання Україні різних пакетів військово-технічної допомоги для відбиття повномасштабної агресії РФ. При цьому планування поступово переходить із коротко- до довгострокового.

Зранку 8 вересня на авіабазі “Рамштайн” розпочалася вже п’ята зустріч із питань оборонної підтримки України. У ній беруть участь міністри оборони і високопоставлені військові близько 50 країн.

Напередодні 5-го “Рамштайну” головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у співавторстві з генералом Михайлом Забродським опублікували статтю, в якій ідеться зокрема про нові горизонти збройної підтримки України заходом.

Читайте також:
США не бачать, щоб Путін мав намір припинити війну проти України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна