Нардепи звернулися до голови ВР, щоб зупинити законопроєкт “Про медіа” і прибрати “небезпеки розмінування культурного кордону з Росією”

34 народні депутати з п’яти фракцій та позафракційні звернулися до голови ВР Руслана Стефанчука із закликом зняти з найближчого пленарного засідання законопроєкт “Про медіа”, щоб гуманітарний комітет ще раз його розглянув й усунув “усі небезпеки розмінування культурного кордону з Росією”.

Про це в понеділок, 29 серпня, повідомив нардеп Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”).

“Зробити це можна дуже швидко, було б бажання погоджувальної ради і комітету. Ми подали всі необхідні зміни до тексту. Звичайно, цю позицію поділяє значно більше, ніж 34 депутати, підписи яких вдалося оперативно зібрати на вихідних. Але комусь дуже хочеться протягнути закон у першому читанні саме зараз і обов’язково з антиукраїнськими нормами”, – зазначив В’ятрович.

Він нагадав, що в тексті законопроєкту, який виноситься на перше читання, заховали такі норми:

  • скасовується ухвалена у червні конституційною більшістю парламенту заборона на трансляцію фонограм, аудіограм та кліпів російських співаків;
  • нівелюється Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, який упродовж 7 років є дієвим інструментом захисту України від фільмів, серіалів, концертів, гастролей за участі осіб, що підтримують російську агресію;
  • знижується рівень контролю за українською мовою фільмів, дозволяється практично безкарне порушення на 10% квоти на українські пісні на радіо;
  • робляться недієвими норми, які забороняють позитивне висвітлення органів влади держави-агресора.

“Усвідомлюючи важливість європейської інтеграції України і потребу ухвалення євроінтеграційних законів, ми разом з тим вважаємо неприйнятними спроби при ухваленні законопроєкту «Про медіа» зруйнувати вже передбачені чинними законами механізми захисту української мови і національного культурно-інформаційного простору, які не мають прямого стосунку до питань європейської інтеграції”, – сказано у зверненні нардепів до голови ВР.

“На нашу думку, профільний комітет має повернутися до розгляду законопроєкту «Про медіа» і внести до тексту, що виноситься на перше читання, зміни, які гарантують збереження цих механізмів. Вважаємо за неможливе голосування за проєкт закону «Про медіа» навіть у першому читанні до внесення цих змін.
Закликаємо до врахування зазначених пропозицій не виносити законопроєкт «Про медіа» на пленарне засідання Верховної Ради України”, – зазначили депутати.

Звернення підписали: В’ятрович Володимир, Княжицький Микола, Крулько Іван, Климпуш-Цинцадзе Іванна, Бондар Михайло, Синютка Олег, Ар’єв Володимир, Федина Софія, Фріз Ірина, Мокан Василь, Лерос Гео, Бобровська Соломія, Совсун Інна, Васильченко Галина, Лозинський Роман, Піпа Наталія, Савчук Оксана, Прощук Едуард, Гончаренко Олексій, Рудик Сергій, Геращенко Ірина, Шараськін Андрій, Южаніна Ніна, Кубів Степан, Юрчишин Ярослав, Величкович Микола, Марченко Людмила, Павленко Ростислав, Буймістер Людмила, Устінова Олександра, Гурін Дмитро, Іонова Марія, Цимбалюк Михайло, Саврасов Максим.

Читайте також:
Ткаченко і Ко заховали в законопроєкті “Про медіа” послаблення захисту українського культурно-інформаційного простору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна