Ткаченко і Ко заховали в законопроєкті “Про медіа” послаблення захисту українського культурно-інформаційного простору

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики за участі свого колишнього голови, а нині міністра культури Олександра Ткаченка “протягнув” рішення про підтримку в першому читанні оновленого тексту законопроєкту “Про медіа”, в якому заховано норми про послаблення захисту українського культурно-інформаційного простору.

Про це за підсумками засідання комітету 23 серпня повідомив народний депутат Володимир В’ятрович (“ЄС”).

“Під приводом євроінтеграції в цей проєкт включені положення, які не мають до євроінтеграції жодного стосунку, але знищують важливі механізми захисту українського культурно-інформаційного простору”, – написав В’ятрович у фейсбуці.

В’ятрович стверджує, що проголосовані на комітеті редакції проєкту закону “Про медія” передбачають таке:

  • Законопроєкт істотно послаблює захист української мови. Наприклад, дозволяє практично безкарно порушувати в розмірі до 10% квоту на українські пісні на радіо.
  • Вносяться руйнівні зміни в інші закони, наприклад, прибирається з закону про кінематографію заборона популяризації органів влади держави-агресора.
  • Скасовується заборона на пісні російських співаків у теле- й радіоефірі, за яку парламент у червні проголосував конституційною більшістю.
  • По суті, знищується Перелік осіб, які загрожують національній безпеці, що діє 7 років.

“Фільми, серіали, концерти, гастролі з учасниками цього Переліку заборонені в Україні. Але за новою версією закону про медіа цей перелік в ручному режимі формуватиме голосуванням Нацрада з телебачення і радіомовлення (та сама, де засідають вихідці з олігархічних медіагруп). Причому для включення в Перелік законопроєкт передбачає лише кілька підстав. Для решти рашистів – двері відкриті”, – пояснив В’ятрович задум ініціаторів законопроєкту.

“І це – лише невелика частина проблем цього закону. Незважаючи на те, що депутати “ЄС” і представники громадськості надали конкретні зміни до тексту законопроєкту, “слуги” не врахували жодну з них, рекомендувавши подавати їх до другого читання”, – розповів депутат від “Європейської солідарності”.

Володимир В’ятрович наголосив: “Вони (представники уряду та “Слуги народу” – “Н”) зносять надзвичайно важливі норми чинних законів, що захищають Україну, і пропонують спробувати наново боротися за них у другому читанні. Це – відвертий проросійський реваншизм”.

“На моє переконання, жоден відповідальний депутат не має права голосувати за таку версію законопроєкту навіть у першому читанні. Ми маємо змусити реваншистів відступити і захистити норми, які захищають нашу мову й культурний простір від рашизму”, – зазначив нардеп.

Читайте також:
СБУ пояснила, чому внесла російського гумориста Галкіна до “чорного списку”

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна