Бразильський генерал очолить місію з розслідування теракту в Оленівці, – Гутерреш

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш має намір призначити бразильського генерала Карлоса душ Сантуша Круза керівником місії з розслідування вибуху в Оленівській в’язниці 29 липня, внаслідок якого загинули десятки українських військовополонених.

Про це він заявив у четвер після тристоронньої зустрічі у Львові з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, пише “Укрінформ”.

“Сьогодні ми також обговорили розслідування трагічного інциденту в слідчому ізоляторі в Оленівці 29 липня. Те, що там сталося, неприйнятно. Усі військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права”, – сказав він.

За його словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен мати до них доступ, хоч би де вони перебували.

Гутерреш розповів, що створив місію зі встановлення фактів, пов’язаних із вибухом у в’язниці, яку очолюватиме Сантуш Круз.

“Генерал Сантуш Круз – шанований військовий з більш як 40-річним досвідом роботи в галузі національної та міжнародної громадської безпеки і військової служби, у тому числі як командувача миротворчими операціями ООН”, – пояснив генсек ООН.

Гутерреш зазначив, що продовжуватиме працювати над отриманням гарантій щодо місця трагедії “та інших відповідних місць”.

“Простіше кажучи, місія зі встановлення фактів має бути вільна в пошуку фактів”, – додав він, пояснивши, що “насамперед це означає безпечний, надійний і безперешкодний доступ до людей, місць і доказів без будь-якого втручання з чиєїсь сторони”.

“Ми продовжуватимемо робити все від нас залежне, аби просувати ці та інші зусилля відповідно до потреб українського народу”, – підкреслив Генсек.

Передісторія

У селищі Оленівка на Донеччині розташована колонія №120, в якій Російська Федерація утримує частину українських військовополонених, зокрема бійців полку “Азов”, а також цивільних заручників, oj не пройшли так звану “фільтрацію”.

Уранці 29 липня угруповання “ДНР” поширило заяву, нібито ЗСУ вчинили ракетний обстріл колонії. Пропагандисти стверджували, що обстріл був навмисним, прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові, які “почали співпрацювати зі слідством”. У тюремних бараках начебто загинули близько 50 полонених, близько 70 – поранені.
За словами “заступника міністра інформації ДНР” Даніїла Безсонова, ЗСУ вночі нібито завдали удару по Оленівці із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Вранці там розбирали завали і поширили шокуючі відео.

У Генштабі ЗСУ натомість заявили, що “ні українська артилерія, ні ракетні війська відпрацювань по цьому об’єкту не здійснювали”. Збройні сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, “ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів”.

Російські окупанти переслідували “свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування ЗС РФ на тимчасово окупованій території Донецької області”.

“Туда не снимать!” Вигляд бараку в Оленівці не притаманний ураженню HIMARS, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна