“Ми проти нехтування кіноспадщиною”: у МКІП відреагували на реорганізацію Довженко-Центру

Міністерство культури та інформаційної політики відреагувало на наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Довженко-Центру. Мовляв, про ліквідацію не йдеться.

Про це в середу, 17 серпня, повідомила пресслужба відомства.

“Міністерство виступає проти нехтування та ліквідації кіноспадщини, тому подібна заява є несподіванкою і для нас”, – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що у рішенні Держкіно про ліквідацію Довженко-Центру не йдеться. Планується реорганізація шляхом створення двох нових держпідприємств, одному з яких передадуть фільмофонд.

У відомстві також наголосили, що Держкіно з 2021 року не підпорядковується МКІП, а спрямовується і координується винятково Кабінетом Міністрів.

Передісторія

Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У національному кіноархіві кажуть, що де-факто це означає ліквідацію фонду, який з 1994 року займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Згідно з наказом Держкіно, всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають перейти державній установі Науковий центр кінематографії України, основним видом діяльності якої, за даними ЄДРПОУ, є “вища освіта”.

Зі структури Центру має бути виокремлене держпідприємство Українська анімаційна студія, до якої передадуть авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру. Співробітників Центру мають повідомити про можливе звільнення.

У Довженко-Центрі вважають, що ані в преамбулі наказу, ані в публічній комунікації Держкіно не обґрунтувало таке своє рішення.

Також держпідприємство, мовляв, не врахувало пропозиції Довженко-Центру щодо подальшої діяльності та не розробило стратегічний план його розвитку, як того вимагає розпорядження уряду.

Довідково

Довженко-Центр – це найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 тисяч найменувань (більш як 60 тисяч одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів.
Також там зберігається понад 24 тисячі архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Це єдиний український представник у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

Там є єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом. Така структура відповідає світовим стандартам діяльності інституцій, що працюють із кінематографічною спадщиною.

Читайте також:
Ткаченко повідомив, скільки триватиме телемарафон “Єдині новини”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна