МКІП готує законопроєкт про особливий статус англійської мови в Україні

Міністерство культури та інформаційної політики працює над проєктом закону про особливий статус англійської мови в Україні.

Про це в п’ятницю, 12 серпня, заявив перший заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, передає “Лівий берег”.

Карандєєв нагадав, що зараз лише в законі про освіту є посилання на ст. 10 Конституції та англійську мову як мову міжнародного спілкування.

Тому створена міжвідомча робоча група з підготовки нового комплексного проєкту закону.

“Для того, щоб реалізувати ті виклики та задачі, які мають допомогти українському суспільству опанувати англійську мову та надати їй вищий статус. Міністерство культури та інформаційної політики за відповідним дорученням прем’єр-міністра України розпочало роботу з підготовки законопроекту по забезпеченню функціонування англійської мови як мови міжнародного спілкування… Жодне з положень проекту закону про статус англійської мови не буде та не може тлумачитися як таке, що направлене на звуження використання української мови”, – сказав Карандєєв.

За його словами, проєкт закону покликаний встановити особливий статус англійської мови в Україні.

“Багатомовність, згідно з визначенням ЄС, є важливим елементом конкурентоспроможності Європи. Ми розуміємо, що так само Україна та українські громадяни у разі володіння англійською мовою стають повноцінними суб’єктами взаємовідносин на усіх світових ринках. Як гуманітарних, так і економічних”, – зазначив Карандєєв.

Він наголосив, що зараз Україна за світовим рейтингом займає лише 40 позицію зі 112 країн світу щодо рівня володіння громадян англійською мовою. А реальні показники ще гірші.

Трансформація статусу англійської мови має розв’язати цю проблему. У проєкті закону передбачається урегулювання використання англійської мови в окремих публічних сферах суспільного життя.

Насамперед, це стосується міжнародних комунікацій. Проєкт є певною декларацією, яка буде фіксувати позицію держави щодо англійської мови та бачення, що додатково необхідно буде зробити в окремих планах та програмах.

Читайте також:
В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна