Бойові багі і квадроцикли на службі в ЗСУ: перевага над пікапами і “бронею”

автор: Михайло Жирохов
військовий історик, експерт, хроніст

Нинішній етап війни з масовим використанням росіянами безпілотників – як розвідувальних, так і ударних – гостро поставив питання про мобільність наших підрозділів. Здавалося б, швидкий вихід – у насиченні армійських частин цивільними пікапами та джипами, які можна ще й озброїти. Цим і зайнялися численні благодійні фонди та окремі волонтери, скуповуючи машини по всій Європі та навіть далі.

Проте виявилося, що нинішні цивільні моделі авто складні та надто “ніжні” для використання у бойових умовах. Так, навіть культовий у повстанців по всьому світу Toyota Hilux коштує понад $30 тис., а реально живе в умовах артилерійської переваги супротивника максимум місяць. Ну, і зрозуміло, що від перефарбування в камуфляж такі “сталеві коні” не перетворюються на бронеавтомобілі.

Тож волонтери та військові достатньо швидко пройшли той шлях, який західні армії проходили роками раніше. Йдеться про насичення частин легкої піхоти квадроциклами та бойовими багі.

Від Фолклендів до Афганістану: іноземний досвід

Бойові багі Desert Patrol Vehicles (DPV) у збройних силах США. Фото: US Navy

Першопрохідниками тут стали британці, які ще після конфлікту на Фолклендських островах у 1982 році почали використовувати плаваючий восьмиколісник, навантаження якого може складатися з 256 мінометних мін калібру 81 мм, або 40 тисяч 7,62-мм патронів, або 1000 літрів палива в каністрах, або 800 сухпаїв. Загалом такий квадроцикл міг нести 270-300 кг “на собі” плюс причіп із повністю завантаженим піддоном НАТО.

Після британців подібні апарати набули популярності у частин спеціального призначення по всьому світу. Причому дуже важливим стало те, що їх можливо як підвішувати зовні вертольотів, так і перекидати всередині них. Ідеальна логістика, постачання, а отже, і бойова готовність.

Багатофункціональна швидкохідна штурмова машина (FAV) розроблена компанією American Growler, перебуває на озброєнні Корпусу морської піхоти США з 2009 р.

Квадроцикли та багі американської армії чудово зарекомендували себе під час воєнних дій в Іраку та Афганістані, також ними американці оснащували збройні угруповання як урядових, так і антиурядових сил у низці країн світу.

На квадроциклі проти танків: Донбас

Цивільні зразки квадроциклів, хоч і вкрай обмежено, використовувалися добровольчими підрозділами під час боїв на Донбасі 2014 року. А після 2015-го розпочалися експерименти й у стройових частинах.

Найбільш вдалим був досвід протитанкістів 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

У процесі волонтерами було створено кілька вельми непоганих зразків. Робилися вони в гаражах, фактично “на коліні” – з того, що було під рукою. Тут і Fantom на базі ВАЗ-2121 “Нива”, і “Пегас“, і багато інших виробів без назви.

Бійці 93 омбр на мотовсюдиході та квадроциклі “Амфібія” з ПРК “Стугна-П”:

Однак були й закупівлі від держави. Так, відомо про закупівлю для Сил спеціальних операцій ЗСУ квадроциклів Can-Am Commander 1000 XT. Цей апарат із двигуном потужністю 85 кінських сил може спокійно форсувати болота й неглибокі річки і при цьому везти 272 кг вантажу. Можливе встановлення великокаліберного кулемета чи протитанкового ракетного комплексу.

Can-Am Commander 1000 XT

Доволі тривалу історію експлуатації таких машин має Національна гвардія України. Ще у 2011 році спецпідрозділ “Омега” внутрішніх військ України експлуатував багі TM2 виробництва ізраїльської компанії Tomcar.

У 2015 році для потреб Нацгвардії закуповувався армійський протитанковий квадроцикл на базі відкритого вантажного багі CF Moto Tracker 800. Потужне шасі з двигуном 63 к. с. має повний привід та можливості блокування диференціала. Такий апарат може розвивати швидкість до 105 км/год і має більшу прохідність. Екіпаж такого протитанкового всюдихода складається з двох осіб, а основним озброєнням є ПТРК “Стугна”.

Читайте також:
Зброя перемоги: топ-10 зразків західної допомоги, якими воюють ЗСУ

Купуй українське: вітчизняний досвід виробництва легкої автотехніки

Намагалися налагодити виробництво такої легкої техніки й вітчизняні підприємства. Так, на виставці “Зброя та безпека-2017” у Києві компанія “Техімпекс” представила армійське багі – ЛТА (легкий тактичний автомобіль). Машина має 2-літровий дизельний двигун потужністю 240 к. с., який забезпечує машині рекордні 130 км/год пересіченою місцевістю.

ЛТА від “Техімпекс”. 2017 рік

Як стверджує виробник, передбачена можливість встановлення великокаліберного кулемета та автоматичного гранатомета. Позашляховик має легкий довгий корпус, великі колеса та низьку посадку. Все це робить багі надзвичайно стійким та маневреним транспортом, здатним пересуватися по будь-якій поверхні та робити різкі повороти.

За відкритими джерелами важко сказати, чи купувалися такі апарати Міністерством оборони. Проте за неофіційними даними партія ЛТА надійшла на озброєння армійських частин спецпризначення.

Вже після лютого 2022 року з’явилося кілька досить цікавих та дешевих апаратів, які невеликими партіями виготовляють ентузіасти. Найбільш відомий – проєкт фірми Сoolon Motors із Кривого Рогу.

Сюжет програми “Факти” про виробників багі з Кривого Рогу:

До початку повномасштабної війни креативна команда інженерів-розробників працювала над підготовкою до серійного виробництва великих вантажних електроавтівок. А після того, як до них звернулися військовослужбовці, адаптувала до армійських потреб спортивну автівку – багі.

Після цього команда розпочала виробництво таких машин уже серійно. Станом на середину липня 2022 року було виготовлено 13 бойових багі, щонайменше чотири з яких успішно воюють у найгарячіших точках фронту.

Читайте також:
Наші трофеї: топ-10 зразків бойової техніки РФ, які захопила Україна

Чим багі кращий за БТР

Саморобні багі в АТО. Донбас, 2015 рік.

Такі легкі машини мають цілу низку переваг перед тими ж пікапами. Вони можуть легко пройти мінним полем, працювати в зоні зруйнованих будівель, де звичайні армійські позашляховики не підійдуть. На квадроциклах можна здійснювати стрімкі прориви, адже він може рухатися по пересіченій місцевості на швидкості 60 та вище км/год. При цьому саме на квадроциклі, на відміну від мотоцикла, вести вогонь на ходу може навіть водій.

Задньо- або середньомоторне компонування дає багі ще одну перевагу – це баланс маси, завдяки якому вони, приземляючись, падають відразу на всі чотири колеса! Недарма на ралі типу Париж-Дакар середньо- та задньомоторні – не лише багі, а й вантажівки. Баланс маси – це максимальна швидкість на бездоріжжі.

Бонусів у цього компонування відразу кілька: між передніх коліс можна розміщувати протектований бензобак, що захищає екіпаж без ризику для мотора, можна садити екіпаж трикутником – і тоді кріпити кулемети з двох сторін відразу, а не з одного, як у звичайному авто.

Багі FANTOM, ЗСУ. 2015 рік

Власне, багі – це проста і дешева машина на базі частин та агрегатів серійних легкових автомобілів. Його можна виробляти в будь-якому гаражі за ціною, яка менша за новий пікап у шість разів.

При цьому такі апарати будуть спеціальним військовим інструментом, а не перефарбованою цивільною технікою.

Масове виробництво дозволяє підвищити мобільність піхоти до рівня, недосяжного навіть великими джипами. За рахунок низької висоти такі апарати мають малопомітність у бою, можуть йти і ховатися від безпілотників, дозволяючи вести повноцінну маневрену війну.

Багі та квадроцикли можуть повернути піхоті її головну перевагу – маневреність.

Адже здебільшого піхота на БМП та БТР прикута до доріг. А ці легкі машини можуть їхати на максимальній швидкості будь-де.

Завдяки швидкості, прохідності та економічності можливе створення штурмових груп, які в автономному рейді можуть винищувати тили супротивника та порушувати логістику. До чого можуть привести дії таких груп, ми побачили навесні 2022 року в Чернігівській області.

Читайте також:
MLRS і HIMARS: у чому відмінність від російських РСЗВ та чи стануть вони “вундерваффе”

Мобілізаційний резерв: мотоцикли

Бійці ССО на мотоциклі, весна 2022 року

Другим несподіваним рішенням підвищення мобільності легкої піхоти може стати використання мотоциклів. Це ще більш бюджетне рішення для легкої піхоти, особливо з огляду на те, що ще з часів СРСР у нас на складах зберігання було досить багато мотоциклів МТ, які розглядалися в радянській військовій доктрині як реальний мобілізаційний резерв.

Причому можливості мотоциклів із колясками не менші, ніж у квадроциклів. Мало того, мотоцикли мають дуже вузьку лінію контакту з поверхнею і не підриваються на мінах, встановлених на дорогах.

Можливості піхоти на мотоциклах яскраво показала, наприклад, війна в Сирії, де вони активно використовувалися для перевезення боєприпасів та харчових продуктів, а також вивезення поранених із тих районів, де дії звичайних автомашин, зокрема швидкої допомоги, були утруднені або неможливі.

Більше того, командири підрозділів стали активно використовувати мотоцикли для спостереження за полем бою або безпечнішого переміщення між опорними пунктами.

Фотогалерея (гортайте):

baggi_010 baggi_06 baggi_02 baggi_01
<
>
Багі TM2 виробництва ізраїльської компанії Tomcar у спецпідрозділі "Омега" Внутрішніх військ України під час навчань у Криму. Травень 2011 р.

Загалом перехід до більш маневреної війни та використання сучасних засобів пересування фактично вже пішов. І головне зараз – поштовх із боку військового командування та відпрацювання нової тактики легкої піхоти.

Читайте також:
Колісні САУ від союзників для ЗС України: плюси і мінуси в цій війні


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.