СБУ зібрала докази ядерного тероризму росіян у Зоні відчуження. ВІДЕО

Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази того, що підрозділи Збройних сил Російської Федерації, які здійснили силове захоплення об’єктів Чорнобильської АЕС та контролювали їх у період з 24 лютого по 31 березня, вчинили акт ядерного тероризму.

Про це в вівторок, 19 липня, інформує пресцентр СБУ.

Попри те, що реактори не працюють, підприємство залишається величезним комплексом із трьома сховищами відпрацьованого ядерного палива і низкою майданчиків з радіоактивними відходами.

Росія перетворила ЧАЕС на свою тимчасову військову базу, чим грубо порушила Женевську конвенцію, яка прямо забороняє вчиняти напади на ядерні об’єкти в умовах збройного конфлікту.

Загарбники також порушили норми ядерної безпеки: пошкодили приміщення та замінували територію; унеможливили регулярний зовнішній моніторинг радіації та безперервне постачання запасних частин, палива і витратних матеріалів; утримували персонал у стресових умовах, збільшуючи вірогідність професійних помилок.

Читайте також:
Окупанти в Рудому лісі: наслідки перебування росіян у зоні відчуження. ВІДЕО

Росіяни знищили архів ЧАЕС і аналітичну лабораторію вартістю €6 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна