Росіяни знищили архів ЧАЕС і аналітичну лабораторію вартістю €6 млн

На Чорнобильській атомній електростанції російські окупаційні війська знищили архів, який українці збирали десятками років.

Про це повідомив голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження Олександр Сирота у четвер, 7 квітня.

“Це все, що лишилось від наших чорнобильських документів та архівів. Те, що ми збирали десятиріччями, якась курва просто викинула в смітник“, – написав він, додавши фото із залишками паперів у смітнику.

Практично всі офісні приміщення в будівлях у зоні ЧАЕС суттєво пошкоджені, розбиті й повністю розкрадені, повідомляє пресслужба “Енергоатому” з посиланням на ДАЗВ.

“Окупанти поцупили не лише майно держпідприємств, а й особисті речі працівників на їхніх робочих місцях. Розграбована та знищена у Чорнобилі сучасна аналітична лабораторія вартістю шість млн євро. Вона була унікальним комплексом із потужними аналітичними можливостями й могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, а також на стадії досліджень та розробки технологій”, – йдеться в повідомленні.

Зараз відвідувати Чорнобильську зону та перебувати в ній вкрай небезпечно – через наслідки перебування там російських збройних формувань.

“Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди”, – наголосила пресслужба “Енергоатому”.

Читайте також:
Окупанти в Рудому лісі: наслідки перебування росіян у зоні відчуження. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна