Фінляндію та Швецію офіційно запросили до НАТО

Північноатлантичний Альянс офіційно запросив у свої ряди ще донедавна нейтральні позаблокові країни Швецію та Фінляндію. Ці держави стануть 31 та 32 членом НАТО.

Про це в середу, 29 червня, повідомив генсек Єнс Столтенберг, передає “Укрінформ”.

“Сьогодні лідери НАТО ухвалили історичне рішення та запросити Фінляндію та Швецію стати членами Альянсу”, – сказав він.

Столтенберг нагадав, що це запрошення погоджене з партнерами і стало результатом домовленості між Туреччиною та цими двома державами.

“Я вдячний Туреччині, Швеції та Фінляндії за згоду на переговори. Ця домовленість добра для Туреччини, вона добра для Швеції та Фінляндії, і вона ж доброю для НАТО”, – заявив генсек.

Нагадаємо, Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні, під впливом російського вторгнення в Україну.
Для прийняття до Альянсу, 30 країн-членів повинні було дати згоду, але Туреччина блокувала процес та погрожувала накласти вето через підтримку Швецією й Фінляндією Курдської робітничої партії, яку Анкара вважає терористичною організацією.

Читайте також:
НАТО офіційно визнало Росію своєю стратегічною загрозою: що це означає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна