Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції і Фінляндії в НАТО

За підсумками переговорів у Мадриді Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО.

Про це надвечір у вівторок, 28 червня, повідомив президент Фінляндії Сауле Нііністьо на офіційному сайті.

“Сьогодні в Мадриді, перед початком саміту НАТО, ми провели предметну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон за підтримки генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. За результатами цієї зустрічі наші міністри закордонних справ підписали меморандум про взаєморозуміння між нашими країнами, який підтверджує, що Туреччина підтримає запрошення Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО на Мадридському саміті цього тижня. Конкретні кроки щодо нашого вступу до НАТО будуть узгоджені між союзниками по НАТО протягом наступних двох днів, але тепер це рішення неминуче”, – ідеться в повідомленні.

Нііністьо додав, що, відповідно до меморандуму, Фінляндія, Швеція та Туреччина “зобов’язані надавати один одному повну підтримку проти загроз безпеки один одного”.

“Я радий, що цей етап на шляху Фінляндії до членства в НАТО завершено. Тепер я з нетерпінням чекаю плідних дискусій щодо ролі Фінляндії в НАТО з нашими майбутніми союзниками тут, у Мадриді”, – підкреслив Нііністьо.

У свою чергу канцелярія президента Туреччини повідомила, що Швеція й Фінляндія взяли на себе зобов’язання не підтримувати курдів.

Нагадаємо, Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні, під впливом російського вторгнення в Україну. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина блокувала процес та погрожувала накласти вето через підтримку Швецією й Фінляндією Курдської робітничої партії, яку Анкара вважає терористичною організацією.

Читайте також:
Роскосмос опублікував супутникові фото місця, де проходить саміт НАТО

Фінляндія заявила, що готова битися з Росією в разі нападу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна