Депутати підготували запит до СБУ щодо візиту російської пропагандистки Овсяннікової

Партія “Європейська солідарність” підготувала запит до СБУ щодо діяльності в Україні російської журналістки-пропагандистки Марини Овсяннікової.

Про це повідомила пресслужба партії.

Ініціювала звернення до СБУ співголова фракції ЄС у Верховній Раді Ірина Геращенко, котра класифікує візит Овсяннікової в Київ та Одесу як один з проявів гібридної війни проти нашої країни.

“Ті, хто притягли в Україну Овсяннікову, спецслужби, які дозволили її в’їзд, просто не усвідомлюють, наскільки це принижує пам’ять наших загиблих під час війни колег – Макса Левіна, Саші Махова. Всі без винятку російські пропагандисти безпосередньо причетні до їх вбивства. Вони десятиріччями брехали про Україну, формуючи політику ненависті і українофобії”, – наголосила Ірина Геращенко, депутатка, а в минулому журналістка.

“Немає такої міжнародної зустрічі, де б ми не говорили про продовження гібридної інформаційної війни проти України, де б не закликали не ліпити з цієї перевертня героїні. Як тепер пояснювати німцям про неприпустимість нагородження Овсяннікової чи її працевлаштування під виглядом журналістки в пристойні видання, коли ми самі тягнемо її в Україну?” – запитала співголова фракції “ЄС”.

Контекст

Журналістська спільнота та громадські активісти у соцмережах висловлюють рішучий протест проти дій Марини Овсяннікової щодо України, вважаючи це частиною можливої спецоперації, спрямованої на розхитування українського суспільства.

Нагадаємо, Овсяннікова стала відомою після того, як на початку березня з’явилася в ефірі російського пропагандистського “Первого канала” і простояла за спиною ведучої кілька секунд з плакатом “Ні війні”. Відтак жінка виїхала в Західну Європу, влаштувалася у німецьке видання Die Welt, виступала за зняття санкцій з Росії.
“Таке псевдодисидентство… один із прикладів роботи російської пропаганди, що намагається створити образ “хороших росіян”, які не підтримують Путіна, але й не протистоять війні”, – наголосили в Центрі протидії дезінформації при РНБО.

1 червня Овсяннікова планувала дати пресконференцію в Києві та виступити перед студентами КНУ ім. Шевченка. Ці івенти організовував фонд Human Right Foundation. Проте через негативний розголос і спротив громадськості їх скасували.

Після цього вона заявляла, що перебуває в Одесі.

Уранці 5 червня в фейсбуці Марини Овсяннікової з’явилося відео з дописом, яке може свідчити, що цього дня вона перебуває в Києві, бідкається через черги на АЗС. Напередодні вона бідкалася через повітряні тривоги.

Тим часом деякі журналісти, дослідивши дописи Овсяннікової в соцмережах, вважають, що росіянка вже залишила межі нашої країни.

“Пані вірила, що вона потрібна в Україні, а тепер переконалася, що ні. Тож вдруге ми її у Києві не побачимо. Але будуть інші овсяннікови”, – написав у ФБ журналіст-міжнародник Сергій Сидоренко.

При цьому колишній заступник міністра інформаційної політики, а нині засновник Інституту постінформаційного суспільства пише: “Змушений констатувати, що відео на твітері Овсяннікової дійсно було зняте сьогодні (5 червня) близько 5:30, коли автомобіль червоного кольору з написом PRESS на капоті пересувався вулицею Володимира Брожка у напрямку від урочища Совки до станції метро “Либідська”.

UPDATE: Три години тому, тобто близько 9.00-9.30, у коментарях на своєму профілі на фейсбук Марина Овсяннікова повідомила, що “вже не в Україні”. В той же час метадані відео, яке вона розмістила на своєму Твітері, говорять про те, що відео було зняте сьогодні, близько 5.33.

Іншими словами, десь Марина все ж таки бреше:
– або відео було зняте не нею і вона взагалі не була в Україні;
– або вона бреше, що вона вже не в Україні, оскільки, не можна за три години подолати 600 кілометрів до кордону;
– або хтось навмисне організовує ці провокації, шляхом внесення змін у метадані відеофайлів перед їх публікацією у твітері, аби використовувати Овсяннікову, щоб і надалі розгойдувати українське суспільство!

Так чи інакше, щойно ми отримали чергове підтвердження того, що поведінка пані Овсяннікової переповнена брехнею і може бути частиною комплексу спецоперацій проти України. А отже, ніяка вона не журналістка, а потенційний агент ГРУ/ФСБ”.

Читайте також:
КНУ відмовив у зустрічі з росіянкою Овсянніковою. Задіяли нідерландську благодійницю, Die Welt і “СтопКор”

“Тут вам брешуть”: у студії “Першого каналу” РФ під час новин відбулася антивоєнна акція. ВІДЕО

В “Інтерфакс-Україні” скасували пресконференцію російської пропагандистки Овсяннікової

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна