Усі чотири десантні кораблі РФ на Азові не здатні виконувати завдання, два з них – назавжди, – Риженко

Усі чотири десантні кораблі Чорноморського флоту на Азовському морі, уражені в порту Бердянська, не здатні виконувати завдання за призначенням. Два з них виведені з ладу назавжди.

Таку інформацію озвучив у соцмережі в четвер, 24 березня, експерт Центру оборонних стратегій, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004-2020 роках капітан 1-го рангу запасу Андрій Риженко.

“Вранці 24 березня 2022 року під час стоянки в порту Бердянськ по загону російських десантних кораблів був нанесений ракетний удар. ВДК “Орск” (проект 1171) був повністю знищений прямим ударом, на його борту детонували боєприпаси. ВДК “Саратов” (проект 1171) зазнав значної пожежі, після чого екіпаж затопив корабель на глибині 5 метрів біля причалу. ВДК “Новочеркаськ” і “Кунніков” (обидва проекту 775) зазнали середніх пожеж кожен в носовій частині, встигли вийти з-під удару з пошкодженнями.

Таким чином, всі чотири десантних кораблі РФ на Азовському морі не здатні виконувати завдання за призначенням (два з них – назавжди)”, – написав Риженко. 

Передісторія

Нагадаємо, 21 березня, за повідомленням міноборони РФ, до порту Бердянськ прибув великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ “Орск” проєкту 1171. Він став першим бойовим кораблем РФ, який зайшов в окупований порт та доставив воєнну техніку, зокрема БТРи.
Вранці 24 березня стало відомо, що в порту Бердянська знищено ВДК “Орськ” та частково уражено ще три кораблі РФ – “Саратов” (його притопили через пожежу і загрозу підриву), “Цезарь Кунников” та “Новочеркасск”. Останні два вийшли з порту, причому один – із загорянням.
Російські телеграм-канали пишуть, що українські сили оборони завдали удару по порту в Бердянська з тактичного ракетного комплексу “Точка-У”.



Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна