Традиційно нейтральні Фінляндія і Швейцарія змінили політику через війну РФ проти України

Фінляндія змінила свою політику і надасть Україні зброю та боєприпаси.

Про це в понеділок, 28 лютого, після засідання уряду заявила прем’єр-міністр країни Санна Марін, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Україна отримає від Фінляндії 2500 штурмових гвинтівок, 150 000 набоїв, 1500 протитанкових одиниць зброї та 70 000 продуктових наборів, уточнив міністр оборони Антті Кайкконен.

“Протитанкова зброя може бути використана для боротьби з бронетехнікою”, – зауважив Кайкконен.

Це рішення означає зміну політики Фінляндії, що зберігала позицію нейтральної країни, відтоді як Радянський Союз у 1956 році відмовився від військово-морської бази, яку він орендував на півдні Фінляндії після Другої світової війни.

У неділю, 27 лютого, Фінляндія вже вирішила постачати Україні шоломи, бронежилети та обладнання для надання першої допомоги, а також дозволила Естонії передати Україні польову зброю, що раніше належала їй.

Читайте також:
Фінсько-радянська vs українсько-російська: можемо повторити

Раніше через війну, розв’язану Росією проти України, свою традиційно нейтральну позицію змінила також Швейцарія. Вона оголосила про запровадження проти Росії таких самих санкції, які вводить Європейський Союз.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомило агентство Reuters.

“У зв’язку з військовим втручанням Росії в Україні, що триває, Федеральна рада 28 лютого ухвалила рішення про затвердження пакетів санкцій, введених ЄС 23 і 25 лютого”, — йдеться в повідомленні швейцарського уряду.

Швейцарія також запровадила фінансові санкції проти президента РФ Володимира Путіна, прем’єр-міністра Михайла Мішустіна та міністра закордонних справ Сергія Лаврова, які набули чинності негайно.

Окрім того, швейцарське небо буде закрите для російських літаків.

“Швейцарія підтверджує свою солідарність з Україною та її народом. Ми доставлятимемо гуманітарну допомогу українцям, які втекли до Польщі”, – заявив уряд.

Швейцарія намагалася зберігати свій традиційний нейтралітет, хоч і засуджувала агресію Росії. Як вважали у Берні, це може зробити державу.

Але згодом Швейцарія під тиском партнерів вирішила схвалити покарання для Москви.

Читайте також:
Євросоюз погодив потужний пакет санкцій проти РФ. Обіцяють: далі буде

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна