Будь-яке місто в країні, з якої не летять ракети: Банкова назвала умови переговорів з Росією

Президент України Володимир Зеленський відкинув можливість перемовин із Росією в Мінську, оскільки територія Білорусі використовується у війні проти України.

У відеозверненні в неділю, 27 лютого, він зазначив, що Україна ніколи не обирала Мінськ як майданчик для перемовин. Не робили цього і білоруси. Рішення було за керівництвом РФ.

“І знову зараз пропозиція зустрітися у вас. Чотири дні тому саме з білоруської території пішли крилаті ракети, літаки, вертольоти, техніка. Били по наших будинках, били по наших життях.

Пішла важка техніка. І це страшне дежавю. Ви знаєте, Київ атакували о четвертій ранку. О четвертій ранку. У когось таке почуття гумору. Як у 1941 році. А ви спали, брати-білоруси. А ми прокинулись.

Але ви і зараз спите, а ми з цього моменту вже не лягаємо. Тому що боремося. Боремося за свою країну. За свою свободу. Тому що маємо повне право на це”, – зазначив президент.

Він додав, що перемовини в Мінську були б можливі, якби з території РБ не було агресивних дій.

“Коли ви були нейтральними – ми були в Мінську. Зараз же ви ще не зробили свій головний вибір, і він попереду, і він має залежати тільки від вас, від народу Білорусі.

Саме тому ми зараз кажемо, що не Мінськ. Майданчиком можуть бути інші міста. Звичайно ж, ми хочемо миру. Ми хочемо зустрічатися, хочемо закінчення війни. Варшава, Братислава, Будапешт, Стамбул, Баку – це все ми запропонували російській стороні. Будь-яке інше місто нам підходить. У країні, з території якої не летять ракети“, – додав глава держави.

Вранці неділі, 27 лютого, ЗМІ держави-окупанта написали, що перемовники від Росії “прибули в Білорусь для переговорів з Україною“, і вони готові зробити це в Гомелі.

Читайте також:
З Білорусі запустили чотири балістичні ракети по Україні

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Мінськ використовувався як майданчик для перемовин у 2014 році, коли Росія захопила Крим і частину Донецької й Луганської областей. Водночас, попри підписані угоди, росіяни не дотримувалися Мінських домовленостей.

“Але при цьому вони намагаються заявляти світу, що нібито більше за всіх готові до переговорів. Влаштовують очевидну постановку під назвою «ми їдемо в Гомель» і… починають нищити нашу інфраструктуру вже тяжкими бомбардувальниками та масштабними обстрілами житлових кварталів крилатими ракетами.

З такою брудною поведінкою російської сторони навіть у темі про переговори, однозначно можна розраховувати на ще більшу негативну реакцію Заходу і на ще більш жорсткі санкційні пакети. Аж до тотального викреслення Росії з будь-яких міжнародних комунікацій.

Бо всі прекрасно знають, якими мають бути переговори в умовах, що склалися. Погоджений формат, погоджене місце, реальний зміст і справедливий результат. Це можливо, якщо Росія перестане влаштовувати свої маніпулятивні вистави навколо переговорів”, – зазначив Подоляк.

Він також висловив думку, що РФ маніпулює переговорним процесом і принижує Білорусь, використовуючи її.

Читайте також:
ЗСУ збили крилату ракету, яку випустили з Білорусі з бомбардувальника Ту-22: наслідки (ДОПОВНЕНО)

Речник президента України Сергій Никифоров також підтвердив, що представників України в Гомелі не буде й бути не може.

“Ми так само почули заяви про те, що російська делегація прибула до Гомеля на переговори. Маю заявити, що представників України там не буде.

Такий формат справді обговорювався. Але в останній момент перемовники РФ висунули вимогу, що українська армія повинна спершу скласти зброю.

На це негайно отримали пропозицію вирушити за «русским военным кораблем».

Тому їхні сьогоднішні заяви і рішення, попри все, демонстративно їхати до Гомеля – є лише інформаційним тиском і спробою перекласти відповідальність за зрив на Україну”, –  наголосив Никифоров.

Читайте також:
“Будьте ви прокляті, тварюки”, – голова ДПСУ Дейнеко в офіційному листі білоруському “колезі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна