НАТО наполягає на праві України приєднатися до Альянсу, незважаючи на війну

Попри війну, яку Росія розгорнула проти України, Північноатлантичний альянс наполягає на праві Української держави самостійно обирати безпекові союзи, до яких вона хоче приєднатися.

Про це йдеться в заяві лідерів держав-членів НАТО, повідомляє “Європейська правда“.

Документ був ухвалений за підсумками екстреного саміту, що відбувся у віртуальному форматі в п’ятницю, 25 лютого – у другий день повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

“НАТО, як і раніше, віддане всім основним принципам європейської безпеки. У тому числі тому, згідно з яким кожна країна має право вибирати власні механізми безпеки”, – сказано у рішенні держав Альянсу.

Як писала “Новинарня“, 22 лютого, менш ніж за два дні до початку вторгнення, глава держави-агресора Володимир Путін заявив, що “для нормалізації відносин з РФ” Україна має визнати суверенітет Росії над Кримом, відмовитися від членства в НАТО і провести часткову демілітаризацію країни. 

Росія неодноразово спекулювала на тому, що вважає членство України в НАТО загрозою власній безпеці.

Натомість у НАТО підкреслили, що вважають війну Росії проти України найсерйознішою загрозою євроатлантичній безпеці за останні десятиліття.

Члени Альянсу рішуче засудили повномасштабне вторгнення Росії в Україну, здійснюване за підтримки Білорусі, і закликали агресора “припинити воєнні дії”.

“Ми закликаємо Росію негайно припинити військовий наступ, вивести всі свої сили з України та звернути з обраного нею шляху агресії”, – заявили лідери тридцяти держав НАТО.

Вони назвали рішення президента Путіна напасти на Україну “жахливою стратегічною помилкою”, за яку Росії доведеться заплатити велику економічну і політичну ціну, наслідки від чого триватимуть роками.

У НАТО підкреслили свою прихильність до статті 5 Вашингтонського договору, пообіцявши захищати всіх союзників.

Водночас варто зазначити, що на запрошення Генерального секретаря Єнса Столтенберга до саміту приєдналися держави-партнери (не члени НАТО) Фінляндія та Швеція. Тоді як Україну, яка також є близьким партнером Альянсу і безпосередньо потерпає від агресії РФ, на зустріч лідерів НАТО не запросили.

Як писала “Новинарня“, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що НАТО має робити “більш конкретні кроки та не обмежуватися заявами щодо України”.

Читайте також:
На екстрений саміт НАТО покликали Фінляндію і Швецію, а Україну – ні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна