“Нормандські” радники на зустрічі не прийшли до спільного документа, – Єрмак. ДОПОВНЕНО

доповнено

Керівник офісу президента України Андрій Єрмак після зустрічі радників “нормандської четвірки” в Берліні заявив, що сторонам не вдалося узгодити загальний документ.

Як передає “Новинарня” у п’ятницю, 11 лютого, водночас він сказав, що “є готовність продовжити переговори”.

“Сьогодні всі сторони підтвердили, що налаштовані продовжувати переговори. Всі погодилися з тим, що необхідно розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи, а також гуманітарні питання, зокрема щодо обміну полоненими, відкриття КПВВ. Однак ми не змогли дійти до будь-якого загального документа”, – сказав Єрмак на пресконференції, що відбулася в посольстві України в Німеччині.

За його словами, радники “нормандської четвірки” можуть зустрітися найближчим часом знову.

“Під час переговорів Андрій Єрмак наголосив, що Україна послідовно виступає за політико-дипломатичне врегулювання конфлікту. Тому українська сторона й надалі вживатиме заходів для активізації роботи всіх наявних переговорних форматів з метою просування мирного процесу”, – йдеться в повідомленні пресслужби офісу президента.

Якщо Єрмак акцентував на налаштованості сторін до діалогу, то його візаві з Росії Дмитро Козак – на розбіжностях, які не вдалося подолати. Зокрема, Київ відмовляється від прямих переговорів із бойовиками ОРДЛО.

“На жаль, майже дев’ять годин перемовин завершилися без будь-яких відчутних результатів, виражених у документах. Ми спробували погодити підсумковий документ – на основі попередніх домовленостей. Але подолати розбіжності у трактування мінських домовленостей сьогодні не вдалося”, – заявив він.

За словами російського представника, у порядку денному перемовин 10 лютого сторона РФ ставила тему політичних аспектів мінських домовленостей – зокрема особливий статус Донбасу.

“Але позиція України непохитна. Відмовилися у проєкті підсумкового документа навіть цитувати мінські угоди, що питання майбутнього постконфліктного статусу цих територій мають вирішувати у процесі консультацій з представниками окремих районів. Це – наріжна розбіжність, яку Україна відмовилася погодити”, – заявив Козак.

Нагадаємо, 10 лютого в Берліні відбулася друга за місяць зустріч політичних радників лідерів “нормандського формату” – Німеччини, Франції, України та Росії. Переговори тривали майже дев’ять годин.
На попередній зустрічі радників лідерів країн “нормандського формату” в Парижі, яка відбулася 26 січня, заявили про “реанімацію” “Н4”. Тоді було підписано спільну заяву.

Читайте також:
Війна з РФ у 2014-2020 роках коштувала Україні $280 млрд, – CEDR

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна