В Україну прибула третя партія зброї зі США

доповнено

У міжнародний аеропорт “Бориспіль” прибув літак із новою – третьою – партією додаткової оборонної допомоги зі США у рамках пакета на загальну суму 200 мільйонів доларів.

Про це ввечері у вівторок, 25 січня, передає “Укрінформ”.

Він містить сучасне обладнання і боєприпаси для підтримки Збройних сил України у зусиллях із захисту суверенітету й територіальної цілісності країни.

Міністр оборони України Олексій Резніков привітав нове надходження вантажу зі Сполучених Штатів, зазначивши, що він включає переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin та боєприпаси до них.

“Джавеліни” в Києві! Новий вантаж безпекової допомоги — пускові установки і ракети — загальною вагою близько 80 тонн”, – написав Резніков у твіттері.

“Очікуємо прибуття четвертої пташки з «великої зграї» невдовзі. Дякуємо нашим стратегічним партнерам”, – додав він.

Літак зі зброєю й боєприпасами оборонного призначення на летовищі зустріли заступник міністра оборони України Ростислав Замлинський та тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін.

Ростислав Замлинський подякував за послідовну підтримку України та зазначив, що співпраця із США лише поглиблюватиметься.

Зі свого боку Крістіна Квін наголосила, що Сполучені Штати, союзники та партнери – на боці України і працюють разом, щоб пришвидшити надання безпекової допомоги.

Також вона процитувала президента США Джо Байдена: “Якщо будь-які російські війська перейдуть український кордон, то це буде вторгненням, за яким буде слідувати швидку, жорстку і об’єднану реакцію. Це буде реакція і США, і наших союзників”.

Фото пресслужби МОУ (гортайте):

третя партія військової допомоги США_2 третя партія військової допомоги США_3 третя партія військової допомоги США третя партія військової допомоги США_Крістіна Квін
<
>
Крістіна Квін (друга праворуч) під час зустрічі літака з військовою допомогою від США в "Борисполі" 25 січня. Фото: пресслужба МОУ

“За два з половиною роки в Україні я відвідувала підрозділи Збройних Сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби по усій країні. І з мого особистого досвіду скажу, що вони дисципліновані, добре забезпечені та навчені. Хочу підкреслити, що російські солдати, які підуть в Україну за наказом Кремля, зіткнуться з жорстоким спротивом, і Росія зазнає значних втрат. Якщо президент Путін піде на цей безрозсудний крок, то ми надамо більшу технічну допомогу Україні, ніж ми уже надали!” — наголосила Крістіна Квін, яку цитує пресслужба МОУ.

При цьому вона підкреслила, що цього року Україні вже надано найбільшу оборонну підтримку зі США, ніж у будь-який із попередніх років, починаючи з 2014-го: на 650 млн доларів. Загалом із 2014 року американці надали Києву військової допомоги більш ніж на 2,7 млрд доларів.

“Ми знаємо, що Росія використовує кібератаки, операції під чужим прапором, різні спроби посіяти розбрат. І ми усі повинні бути на сторожі подібних дій і стежити за тим, щоб перш ніж повідомляти про ситуацію, ми зважили, з якого джерела вона походить. Давайте не дозволимо Росії використати операцію під чужим прапором, щоб розпочати операцію проти України. Попри все, що відбувається, Сполучені Штати підтримують України. Ми надаємо перевагу дипломатичному шляху, але який би шлях не обрала Росія, ми будемо готові захистити Україну. Слава Україні!” — завершила Крістіна Квін свій виступ у “Борисполі”.

“Щойно приземлився ще один борт із американською допомогою. Дуже переконливий вантаж. Підтримка союзників вже перевищила всі очікування. І це лише початок. Прорвемось”, – написав у фейсбуці журналіст Андрій Цаплієнко.

Нагадаємо, 22 січня до аеропорту “Бориспіль” прибула перша партія оборонної допомоги зі США у межах пакета на загальну суму 200 мільйонів доларів.
Це були протитанкові ракетні комплекси Javelin та одноразові ручні гранатомети SMAW-D.

Наступного дня Україна отримала другу партію. Це був вантаж у 80 тонн зброї.

У грудні 2021 року стало відомо, що в рамках “секретного” пакета допомоги Сполучені Штати, серед іншого, надішлють Україні радіолокаційні системи та деяке морське обладнання.

Читайте також:
США можуть направити свої війська до країн Балтії та східної Європи, – NYT

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна