“Секретний” пакет допомоги: США прислали в Київ літак із 90 тоннами летальної зброї

доповнено

Вранці 22 січня у київський міжнародний аеропорт “Бориспіль” прибула перша партія оборонної допомоги (летальної зброї) зі Сполучених Штатів.

Про це повідомляє посольство США в Україні на своїй сторінці у фейсбуці.

Це перша з кількох партій нового пакету безпекової допомоги Збройним силам України на суму 200 мільйонів доларів США, який був ухвалений президентом Байденом у грудні 2021 року.

Перша партія включає 200 тисяч фунтів (понад 90 тонн) летальної зброї, зокрема боєприпаси для українських військових на лінії фронту.

“Ця допомога демонструє тверду відданість Сполучених Штатів суверенному праву України на самооборону“, – наголосили в посольстві США.

“Джавеліни” перед відправкою

Із фото підготовки цієї партії до відправки, які опублікував Пентагон, зрозуміло, що надіслано

  • не менше 100 ПТРК FGM-148 Javelin,
  • одноразові штурмові боєприпаси M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D), що призначаються для знищення укріплених бункерів та легкої броньованої техніки.

Фото: ФБ U.S. Embassy Kyiv Ukraine

У 2021 році США надали Україні безпекову допомогу на суму понад 650 мільйонів доларів, включаючи цей пакет допомоги.

Загалом з 2014 року Америка надала безпекової допомоги Україні на понад 2,7 мільярда доларів.

“Сполучені Штати продовжуватимуть надавати таку допомогу для підтримки Збройних сил України, підтримуючи їх у невпинному захисті суверенітету та територіальної цілісності України від російської агресії”, – запевнили в посольстві.

“Як повідомив президент Байден президенту Путіну, у разі подальшого вторгнення Росії в Україну Сполучені Штати нададуть Україні набагато більше обладнання для оборони на додаток до того, що вже було надано”, – додали у дипломатичному представництві.

Фото: ФБ U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Як писала “Новинарня“, у грудні 2021 року стало відомо, що в рамках “секретного” пакета допомоги Сполучені Штати, серед іншого, надішлють Україні радіолокаційні системи та деяке морське обладнання.

Читайте також:
США передадуть Україні вертольоти, які призначалися для Афганістану

Країни Балтії передадуть Україні зенітно-ракетні комплекси Stinger

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна