Російські силовики вимагали в адвоката затриманих кримських татар роздягнутися. Коли відмовився – затримали

Євгенія Закревська
адвокатка, правозахисниця

(FB)

Це Едем Семедляєв. Адвокат. Захищає в Криму кримських татар, яких російська влада всі роки окупації масово переслідує, в т.ч. і через сфабриковані кримінальні справи. Захищав наших моряків і багато кого ще захищав.
Так от, зараз Едем в ІТТ. В ізоляторі тимчасового тримання. В Судаку. Його затримали під час надання правової допомоги. Затримали за непокору типу законній (??) вимоці працівника поліції. Працівника російського центру Е – центру протидії екстремізму.

Знаєте якою була ця “законна” вимога? їх було цілих дві:

ПЕРША ВИМОГА: не фіксувати на диктофон тиск на підзахисного Едема. Після відмови на Едема почали складати перший протокол про непокору. І під час оформлення цього протоколу прозвучала

ДРУГА ВИМОГА: РОЗДЯГНУТИСЬ. ПОВНІСТЮ. Щоб “перевірити чи немає на тілі заборонених символів”.

Невиконання цієї другої вимоги потягнуло складання другого протоколу.

Це взагалі поміщається в голові? Ще раз. Адвокату. Під час надання правової допомоги. Заборонили аудіозапис.
І вимагали роздягнутись під час оформлення протоколу за те, що не виключив диктофон. Затримали. І завезли в ІТТ.

Так, люди, десятки затриманих кримські татар, на допомогу яким він приїхав, лишились без захисту. Наприклад, журналіст Зідан Аджикелямов, якому Едем надавав допомогу, коли його забрали.
А знаєте чому затримали журналіста, знаєте звідки з’явилось стільки затриманих кримських татар?

Вони приїхали на апеляцію, на суд до трьох своїх співвітчизників, одного з яких захищав Едем Семедляєв.

Приїхали в судове засідання. Серед них родичі підсудних. Журналісти. Подали клопотання про участь в якості вільних слухачів. В суд їх не пустили. Залишились під судом. Суд ще не встиг розглянути їхні клопотання (засідання було по відеоконференції), а людей тим часом затримав ОМОН і повезли оформлювати адмінку. Типу несанкціонований мітинг – порушення карантину.

Ще раз. Люди приїхали на засідання суду. Подали клопотання про участь. Журналісти приїхали висвітлювати судове засідання. Чекали під судом. В масках, на великій відстані один від одного. Їх затримали і повезли у відділок. Повезли в автозаку, де людей набили щільно один до одного. Через порушення карантину – забрали з ВУЛИЦІ в закритий простір автозаку, потім те саме у відділку.

Суд тим часом ЗАДОВОЛЬНИВ частину клопотань про участь в засіданні. Але пізно. Всіх увіз ОМОН.

Після завершення засідання в апеляції, Едем поїхав надавати юридичну допомогу затриманим під судом у поліцейський відділок. І там затримали і його. І тепер кілька десятків кримських татар розвозять по ІТТ по всьому криму, бо в Сімферополі вони вже не вміщаються… А завтра будуть суди. Точніше, їх імітація.

ЗАВТРА НА 10-ту ранку в Едема засідання у іншій кримінальній справі. Важливе засідання, де його участь обов’язкова. Але замість цього він буде сидіти в ІТТ.
ЗА ТЕ ЩО НАДАВАВ ЮРИДИЧНУ ДОПОМОГУ.

Я знаю Едема особисто. Ми разом працювали над кількома справами. І з його дружиною Ельвіною Семедляєвою співпрацювали. Ельвіна теж адвокат. Теж надає допомогу незаконно затриманим. Але це просто якийсь сніжний ком. Росіяни просто нищать будь-які прояви громадської солідарності і підтримки, вже за межами не тільки закону, але і будь-якої пристойності.

Це вже третє масове безпідставне затримання затримання кримських татар з початку вересня. Після Кримської платформи Росія максимально відкрито і не ховаючись переслідує кримли, душить все, що опирається її катку – дуже тупо, прямолінійно і жорстоко.

Від нас, від Європи, від світу має бути реакція у відповідь.

Читайте також:
Під судом у тимчасово окупованому Сімферополі затримали 21 людину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.