У Маріуполі вручили першу відзнаку ветеранського середовища: хто отримав “Багряні хрести”

У Маріуполі відбулася церемонія нагородження громадською відзнакою “Багряний хрест”. Це перша у своєму роді нагорода, яку ініціювали ветеранські організації для відзначення людей та колективів, які працюють в інтересах ветеранів україно-російської війни – соціальної підтримки, лікування, реабілітації, оформлення статусу учасників бойових дій тощо.

Як передає “Новинарня” перші десять відзнак вручили 8 жовтня в рамках форуму “Всеукраїнський діалогу “Ветерани – громада”.

Їх отримали:

  • ГО “Добровольці” – Анастасія Римар
  • Центр допомоги ветеранам війна “4.5.0” (Луцьк) – Олена Звєрєва
  • Музей АТО (Дніпро) – Вадим Якушенко, Ганна Терянік
  • Національно-патріотичний табір “Азовець” – Дмитро Дорошенко
  • Центр для учасників АТО та їхніх сімей “Бандерівський схрон”, Івано-Франківська область – Ігор Чернецький
  • Ксенія Возніцина – головний лікар госпіталю ветеранів війни “Лісова поляна”
  • Сергія Сухомлин, міський голова Житомира
  • Ігор Рудько (США) – організація “Українські американські ветерани” (УАВ)
  • Віталій Кличко, міський голова Києва
  • Андрій Садовий, міський голова Львова

Мер Житомира Сергій Сухомлин анонсував, що “Багряний хрест” буде вмонтований у монумент загиблим героям АТО/ООС, який відкриють у місті на Покрову, 14 жовтня, в День захисників і захисниць України – як визнання заслуг громади у роботі з ветеранами.

Фото: ФБ Багряний хрест

Відзнаку розробили ГО “Простір можливостей” спільно з Українським інститутом національної пам’яті.

За словами Оксани Гаврилюк (Коляди), керівниці “Простору можливостей”, “Багряний хрест” став першим в історії України “елементом зворотного зв’язку від ветеранів до суспільства, яке не втомилося від війни”.

“Упродовж останніх семи років ветеранська спільнота пройшла довгий та важкий шлях інституційного розвитку, набула суб’єктивності і готова надіслати сигнал: “Ми вміємо дякувати тим, хто нас підтримує”, – заявила Оксана Коляда.

Виготовлення перших 10 нагород профінансувала Асоціація підприємців ветеранів АТО. Її голова Сергій Позняк зазначив під час нагороди, виступаючи від імені ветеранського середовища: “Ми не чекаємо нагороди – ми нагороджуємо самі”.

Анастасія Римар із нагородою. Фото: Армія інформ

Вручення “Багряного хреста” відбуватиметься щорічно.

Надалі номінантів визначатиме наглядова рада, до складу якої увійшли Герой України генерал-майор Ігор Гордійчук, військовий ССО, музикант Андрій Антоненко “Ріффмастер”, фронтовий фотограф Дмитро Муравський та інші.

Читайте також:
“Сталеві та не дуже”: як карантинна криза вплинула на психологічну сферу військових і ветеранів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна