В окупованому Криму ФСБ посилила звинувачення Наріману Джелялу, – адвокат

 

ФСБ Російської Федерації в окупованому Криму посилила звинувачення кримськотатарському активісту й політику, заступникові голови Меджлісу Наріману Джелялу у справі про нібито пошкодження газопроводу під Сімферополем.

Як передає “Радіо Свобода”, про це повідомив адвокат Джеляла Микола Полозов.

Тепер Джелялові інкримінують вчинення диверсії в складі організованої групи та незаконне придбання або зберігання вибухових речовин. Таким чином йому загрожує до 20 років ув’язнення.

Спочатку політика звинувачували в сприянні у скоєнні диверсії, проте згодом перекваліфікували статтю на повноцінну участь в ній.

Адвокати Джеляла на вимогу ФСБ дали підписку про нерозголошення процесу слідства. Водночас сам обвинувачений принципово відмовляється давати свідчення у кримінальній справі.

Як писала “Новинарня“, 3-4 вересня в окупованому Криму російські силовики провели обшуки та затримали п’ятьох людей у так званій справі про “диверсію на газопроводі” в селі Перевальне. Серед затриманих опинився кримськотатарський політик і активіст Наріман Джелял.

6 вересня в Криму заарештували чотирьох затриманих. Так, на 60 діб заарештували братів Азіза й Асана Ахтемових, батькові затриманого Азіза Ахтемова Ескендеру дали десять діб. Ще один син Ескендера, Арсен Ахтемов, отримав 15 діб арешту.

Також підконтрольний Кремлю Київський районний суд заарештував Нарімана Джеляла на два місяці – до 4 листопада. Він заперечує всі звинувачення на свою адресу.

7 вересня росЗМІ з посиланням на ФСБ Росії повідомляли, що затримані “за підозрою в скоєнні диверсії на газопроводі в Криму 23 серпня цього року дали свідчення”. За цими даними, на “відео допиту двох з них, поширеного ФСБ, чоловіки докладно розповіли, від кого отримували інструкції та як влаштували підрив газопроводу в селі Перевальне”.

При цьому в ФСБ Росії стверджують, що “диверсія була організована Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України”.

ГУР МОУ називає звинувачення ФСБ Росії “цілеспрямована провокація”.

Влада України пов’язує затримання та арешти кримськотатарських активістів із самітом “Кримська платформа”, що відбувся 23 серпня.

Читайте також:
Справа Джелялова: ЄСПЛ зреагував на заяву адвокатки Закревської

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна