Окупанти в Криму висунули Джелялу й братам Ахтемовим обвинувачення в диверсії. Меджліс реагує

 

Затриманому в Криму першому заступнику Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу окупаційна влада висунула обвинувачення за ч. 1 статті 281 КК РФ (диверсія). Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років.

Про це 5 вересня повідомив із Києва голова Меджлісу Рефат Чубаров.

“Крім Нарімана Джелялова, як випливає з відомостей, що надходять із Криму, підозра за статтею 281 “Диверсія” КК РФ також висунута [його] двоюрідним братам Ахтемову Азізу й Ахтемову Асану“, – написав Чубаров у фейсбуці.

Щодо Асана й Азіза Ахтемових, яких російські силовики затримали в Криму під час обшуків 3-4 вересня, порушені кримінальні справи за ч. 1 ст. 281 Кримінального кодексу Росії, уточнив у коментарі виданню “Крим.Реалії” адвокат Айдер Азаматов. Ця стаття КК РФ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.

Таким чином, їх підозрюють у “скоєнні вибуху, підпалу або інших дій, спрямованих на руйнування або пошкодження підприємств, споруд, об’єктів транспортної інфраструктури та транспортних засобів, засобів зв’язку, об’єктів життєзабезпечення населення з метою підриву економічної безпеки та обороноздатності Російської Федерації”.

Зі слів Чубарова, Наріман Джелялов відкинув висунуті російськими окупантами сфабриковані і вигадані підозри в нібито скоєнні ним злочину і відмовився сьогодні брати участь в будь-яких слідчих заходах.

“За повідомленням адвоката, затриманий вчора вранці та вивезений в невідомому напрямку ФСБшниками перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов з моменту затримання і до пізнього вечора утримувався в невідомому йому приміщенні – в наручниках, з мішком на голові, під жорстким психологічним тиском”, – написав також Чубаров.

“Зрозуміло, що інкримінування Наріману Джелялову “терористичної” статті, наряду з розправою за його принципову, чесну і незламну позицію, яка ним відкрито відстоюється протягом всього періоду російської окупації Криму, має також на меті чергову спробу Кремля дискредитувати представницький орган корінного кримськотатарського народу – Меджліс”, – заявив голова Меджлісу.

Чубаров знову наголосив, що арешти й затримання кримських татар окупаційною владою 3-4 серпня пов’язані з проведенням у Києві саміту “Кримської платформи”.

“Після того, як шантаж і ультиматуми, що застосовувалися Кремлем напередодні інавгураційного саміту “Кримської платформи”, з тріском провалилися, Москва приступила до виконання погроз по відношенню до її учасників. Показові помсту і розправу вирішили розпочати з кримських татар, оскільки вони і так є заручниками в умовах тимчасово окупованого РФ Криму. Масові обшуки і затримання, проведені 3-4 вересня, російські окупанти вирішили закамуфлювати під диверсію, нібито здійснену групою кримських татар за посередництва першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова”, – пояснив Рефат Чубаров.

Читайте також:
У Криму – як у 37-му: під посольством РФ у Києві вимагали звільнити затриманих кримських татар. ФОТОРЕПОРТАЖ

Як повідомляла “Новинарня“, російські силовики в окупованому Криму 3-4 вересня затримали п’ятьох осіб: Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Нарімана Джеляла, Ельдара Одаманова, Шевкета Усеїнова.
Зокрема, в ніч на 4 вересня в селі Первомайське Сімферопольського району відбувся обшук у першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, після чого його вивезли в контору ФСБ у Сімферополі.
Проукраїнські активісти в Криму припускають, що обшуки й затримання формально пов’язані з вибухом в окупованому селі Перевальне Сімферопольського району. 23 серпня там стався вибух газоводу. Російські окупанти заявляють про умисний підрив труби та відкрили кримінальну справу за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху або в інший загальнонебезпечний спосіб”.
На думку лідерів кримських татар, насправді ця хвиля обшуків і арештів є помстою російської влади за організований Україною саміт “Кримської платформи” та участь у ньому кримських татар.

Читайте також:
“За обвинуваченням у підриві газопроводу”: як у Криму затримували татарських активістів та що каже Київ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна