У Криму – як у 37-му: під посольством РФ у Києві вимагали звільнити затриманих кримських татар. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Біля будівлі посольства Росії в Києві в неділю, 5 вересня, відбулася акція на підтримку кримських татар, затриманих у Криму напередодні.

Як повідомляє кореспондент “Новинарні“, в руках вони тримали плакати українською, англійською та російською мовами з написами: “У Криму як в 37-му?”, “Путін – убивця”, “Звільніть кримських татар”, “Поверніть батьків їхнім дітям”, “Ні репресіям у Криму” тощо.

Десятки небайдужих людей, серед яких були й вимушені переселенці з окупованого Криму, вимагали від держави-окупанта звільнити викрадених кримських татар та всіх незаконно затриманих.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у своєму виступі перерахував прізвища затриманих, пише Крим.Реалії.

Нагадаємо, що за інформацією громадського об’єднання “Кримська солідарність”, упродовж 3-4 вересня російські затримали в Криму п’ятьох осіб: Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Нарімана Джеляла, Ельдара Одаманова, Шевкета Усеїнова,

Пізніше 40 осіб було затримано під будівлею ФСБ Росії, серед них були активісти, громадянські журналісти та родичі затриманих раніше п’ятьох кримських татар. Згодом частину затриманих відпустили.

Фото: Ірина Семеняка

“Усі окупаційні структури після затримання людей із посмішкою говорили, що їх там немає. Адвокати шукали їх по всіх відомствах, і тільки пізно вночі стало відомо, де перебувають люди. Вони дійсно перебували весь день у будівлі ФСБ. Я б хотів висловити подяку сотням кримських татар, які вчора з різних точок Криму поїхали на бульвар Франка, де розташована будівля ФСБ. Вони телефонували мені та просили: будь ласка, зробіть оголошення, що ми поїхали, ми хочемо, щоб інші наслідували нашому приклад. Я був приємно шокований від такого єднання і людської гідності, яке вчора продемонстрував наш народ”, – сказав Чубаров.

Фото: Ірина Семеняка

За словами Чубарова, в неділю адвокатам вдалося потрапити до двох затриманих: Нарімана Джеляла та Ельдара Одаманова.

До Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова незалежні адвокати досі не були допущені.

Фотогалерея (гортайте):

акція-під-посольством-РФ (5) акція-під-посольством-РФ (3) акція-під-посольством-РФ (8) акція-під-посольством-РФ (9) акція-під-посольством-РФ (7) акція-під-посольством-РФ (2) акція-під-посольством-РФ (1) акція-крим
<
>
Фото: Ірина Семеняка

“Ми бачимо, як у Криму фабрикується нова кримінальна справа. Кримінальну справу за фактом диверсій, які самі окупанти, швидше за все, і зробили. Не виключаю, що репресії триватимуть, і ми побачимо новий виток репресій уже щодо представників Меджлісу кримськотатарського народу, з поданням їх у ролі «диверсантів». Вчора правозахисники підписали спільну заяву з приводу викрадення Нарімана Джеляла та інших кримських татар. Нам дуже важливо, щоб міжнародні представники також приєдналися до цієї заяви”, – звернулася до присутніх голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Читайте також:
“За обвинуваченням у підриві газопроводу”:
як у Криму затримували татарських активістів та що каже Київ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна