“За обвинуваченням у підриві газопроводу”: як у Криму затримували татарських активістів та що каже Київ

 

автор: Софія Староконь

Адвокати в Криму досі шукають викрадених минулої ночі кримськотатарських активістів – Асана Ахтемова з Сімферополя, Шевкета Усеїнова з Євпаторії та Ахтема Азізова із Первомайського. Адвокат Еміль Курбедінов шукав також вивезеного російськими силовиками 3 вересня Ельдара Одаманова з Сімферополя.

Першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла вже знайшли. Він затриманий російськими окупантами. Джеляла утримують у Сімферополі, в так званому “управлінні ФСБ Росії по Республіці Крим і місту Севастополь”.

Перед затриманням силовики РФ провели обшуки в будинках кримчан. Після цього – вивезли.

Наразі відомо, що 4 вересня родичі затриманих збираються біля будівлі ФСБ в Сімферополі та вимагають роз’яснень з приводу місцеперебування бранців.

(UPD. Згодом росгвардія затримала і цих пікетувальників – близько 40 осіб.)

Окупаційне управління ФСБ РФ в місті Сімферополь. Ілюстративне фото

“Співробітники поліції вже встигли зачитати їм та активістам, які приїхали, попередження, посилаючись на статтю про неприпустимість “організації масового одночасного перебування та (або) пересування громадян в громадських місцях, які призвели до порушення громадського порядку” (20.2.2 КпАП РФ)”, – пише журналістка “Кримської солідарності” Олександра Єфименко.

Активісти припускають, що обшуки й затримання пов’язані з вибухом в окупованому селі Перевальне Сімферопольського району.

Що сталося?

23 серпня в Перевальному стався вибух газоводу. Російські окупанти заявляють про умисний підрив труби. Відкрили кримінальну справу за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху або в інший загальнонебезпечний спосіб”.

Жителі Перевального припускають, що росіяни самі пошкодили власну трубу, щоб з’явився привід для обшуків у кримців.

“Це все їхні ігрища, щоб був привід когось катувати. Вони сіють страх. Щоб про обшуки не говорили”, – каже один з місцевих жителів у коментарі “Новинарні“.

Чоловік припускає, що таким чином загарбники хочуть закрити рота кримським активістам, які поширюють інформацію про злочини РФ на півострові.

Наріман Джелял на мітингу

Зокрема, окупаційній владі явно не сподобалося те, що Наріман Джелял відкрито заявляв про грубі порушення прав людини в окупованому Криму та брав участь в установчому міжнародному саміті “Кримської платформи” 23 серпня, який проходив у Києві.

Кого затримали?

У домі Асана Ахтемова в Сімферополі в ніч на суботу провели обшук. Забрали телефони – нові й старі, ноутбук й флешки.

“В будинку перебувало двоє наших дітей. Я попросила силовиків поводитися тихіше, щоб не розбудили дітей. Вони погодилися”, – каже дружина затриманого Репіка Ахтемова.

Згодом силовики пішли в гараж. Під час обшуку була задіяна кінологічна група.

“Собаки знайшли в гаражі сумку. Там була помпа для накачування шин. Вони її забрали. На ранок пригнали евакуатор та забрали машину”, – додає Репіка.

Жінка через більш як 12 годин не знає, що з її чоловіком і де він наразі перебуває.

У будинок Нарімана Джеляла в селі Первомайське співробітники ФСБ РФ прийшли з обшуком о сьомій ранку.

“Близько 7:15 через паркани в наш будинок увірвалися якісь люди. Почали стукати у вікна, двері. Чоловік відкрив двері, й нас дітьми заблокували, так що розмови вів він”, – розповідає дружина затриманого Левіза Джелялова.

Силовики забрали телефон і ноутбук активіста, перевірили автомобіль. Після цього Нарімана вивезли на синьому мікроавтобусі “фольксваген”.

“За бусом їхала біла “шкода”, що не давала мені супроводжувати мого підзахисного. Коли синій мікроавтобус відірвався від мене, то біла “шкода” просто від’їхала”, – каже адвокатка Джеляла Еміне Авамілєва.

Під будинком Джеляла

До оселі Азіза Ахтемова в Первомайському увірвалися о першій ночі. Провели обшук за годину. Чоловіка вивезли з будинку о другій годині ночі.

Будинок Ельдара Одаманова почали обшукувати з шостої години ранку 3 вересня. За інформацією “Кримської солідарності”, силовики погрожували йому вибити двері. Господарі відчинили й попросили представитися. Це прохання загарбники проігнорували, відібрали в Одаманових телефони, два ноутбуки і дві флешки.

Цей обшук закінчився о 7:20 ранку. Після цього невідомі вивезли Ельдара в невідомому напрямку.

“Техніку опечатали, коли чоловіка поруч із ними не було. Під час завірення мій чоловік помітив, що його гаджета немає. Він почав вимагати повернути пристрій, бо по протоколу було вилучено два телефони. Ми ще чекали, коли один із силовиків прийде й поверне його”, – розповіла дружина затриманого Сафіє Мамутова.

Реакція Києва

Міністерство закордонних справ України “висловило рішучий протест у зв’язку з обшуками й затриманнями жителів різних районів в Криму 3 і 4 вересня” та закликало РФ негайно відпустити затриманих.

“Закликаємо міжнародну спільноту рішуче засудити такі протиправні дії держави-окупанта, посилити тиск на Росію для припинення ним грубих порушень прав людини на території тимчасово окупованій нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, продовжити активний захист прав і свобод жителів Кримського півострова, зокрема в рамках “Кримської платформи”, – йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненій 4 вересня.

Уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова також закликала міжнародну спільноту посилити тиск на РФ через грубі порушення прав людини.

“Країна-окупант вкотре вдається до переслідування і залякування кримських татар. Обшуки у квартирах громадян України є грубим порушенням міжнародних норм, зокрема, статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно з якою кожній людині гарантується право на особисту недоторканність, і статті 8 Конвенції – право на повагу до приватного і сімейного життя”, – написала Денісова у своєму телеграм-каналі.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що тривожні повідомлення, які надходять з окупованого Росією Криму, свідчать про чергову масштабну фабрикацію російськими спецслужбами нових “терористичних актів” і призначення їх виконавцями кримських татар.

“Зрозуміло, справжньою причиною обшуків і затримань, що відбулися в Криму 3 та 4 вересня, є

помста Кремля за успішну мобілізацію Україною міжнародної спільноти, перш за все проведення установчого саміту “Кримської платформи”,

– написав керівник Меджлісу в соцмережі.

Чубаров підсумував: 3-4 вересня були затримані п’ять кримських татар, а загальна кількість заарештованих і засуджених російськими окупантами громадян України, які проживають у тимчасово окупованому Криму, перевищила більш півтори сотні. Багато з них засуджені до тривалих термінів позбавлення волі в 13, 17, 19 років.

На думку київського журналіста Айдера Муждабаєва, обшуки та затримання в Криму справді пов’язані з проведенням 23 серпня в столиці України саміту “Кримської платформи”. Дії окупантів його не дивують. Проте Айдер занепокоєний блокуванням заяви про політичні права кримськотатарського народу.

“Кримські татари опинилися в такій само ситуації, як і євреї свого часу. Мій народ знаходиться в гетто, і допомогти цьому можуть лише санкції, накладені на РФ за затримання”, – підсумував він у коментарі “Новинарні“.

Низка громадських організацій, серед яких ГО “КримSOS”, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр громадянських свобод
Медійна ініціатива за права людини, Центр прав людини ZMINA та інші, 4 вересня видали заяву, в якій вимагають негайно звільнити Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова, а також інших політичних в’язнів.

Серед іншого, вони закликали інші держави, особливо учасників “Кримської платформи”, висловити рішучий протест проти дій Російської Федерації “у форматі синхронізованої заяви від імені урядів держав”; запровадити персональні санкції щодо осіб, причетних до проведення обшуків, затримань та викрадень мешканців Криму; вимагати від РФ допуску міжнародних моніторингових місій ООН, ОБСЄ та Ради Європи в окупований Крим тощо. Також активісти закликали владу України ухвалити комплексне законодавство задля належного захисту та державної підтримки жертв політично мотивованих переслідувань і насильницьких зникнень на окупованих територіях.

Читайте також:
СБУ викрила агентуру спецслужб РФ, яка планувала дискредитувати Кримську платформу


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.