У Сімферополі затримали майже 40 кримських татар, які прийшли протестувати проти арешту попередніх п’яти

 

В окупованому Сімферополі біля будівлі управління ФСБ Росії в Криму російські силовики затримали близько 40 осіб, які прийшли протестувати та вимагати пояснень щодо попередніх арештів кримських татар.

Про це надвечір у суботу, 4 вересня, повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

“Серед них як чоловіки, так і жінки. Також був затриманий громадянський журналіст “Кримської солідарності” і кореспондент “Грани.ру” Айдер Кадиров”, – сказано в повідомленні кримських правозахисників.

Як зазначив у соцмережі голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, затримані – кримські татари, які намагалися дізнатися про долю п’яти співвітчизників, затриманих окупаційними силовиками 3-4 вересня. За інформацією Чубарова, їх насильно завантажили в поліцейські автобуси.

Серед затриманих біля главку ФСБ в Сімферополі – відомий кримськотатарський активіст Заїр Смедля. Про це він сам повідомив на своїй сторінці в фейсбуці.

“Перебуваю в автобусі, гвинтить росгвардія”, – написав Смедля.

Також російські силовики також затримали активіста кримськотатарського національного руху Леммара Юнусова.

Російські органи інформацію про обшуки та затримання 3-4 вересня в Криму офіційно не коментують.

Як повідомляла “Новинарня“, російські силовики в анексованому Криму 3-4 вересня затримали п’ятьох осіб: Азіза Ахтемова, Асана Ахтема, Нарімана Джеляла, Ельдара Одаманова, Шевкета Усеїнова.
Зокрема, в ніч на 4 вересня в селі Первомайське Сімферопольського району відбувся обшук у першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, після чого його вивезли в ФСБ у Сімферополі.
Активісти в Криму припускають, що обшуки й затримання формально пов’язані з вибухом в окупованому селі Перевальне Сімферопольського району. 23 серпня тав стався вибух газоводу. Російські окупанти заявляють про умисний підрив труби та відкрили кримінальну справу за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху або в інший загальнонебезпечний спосіб”.
На думку лідерів кримських татар, насправді ця хвиля обшуків і арештів є помстою російської влади за організований Україною саміт “Кримської платформи” та участь у ньому кримських татар.

Читайте також:
“За обвинуваченням у підриві газопроводу”: як у Криму затримували татарських активістів та що каже Київ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна