У Дніпрі СБУ накрила ботоферму, яка на замовлення з РФ поширювала фейки про вакцинацію, і не тільки

 

Кіберфахівці СБУ запобігли черговим спробам інформаційно-підривної діяльності проти України. У Дніпрі ліквідовано “ботоферму”, яка працювала на замовлення кураторів з Росії та акумулювала більше 5 тисяч ботів.

Про це повідомив пресцентр Служби безпеки України 17 вересня.

“За задумом кураторів, масове поширення фейкової інформації серед українських інтернет-користувачів було спрямоване на дискредитацію української влади та зрив національної програми вакцинації”, – зазначили в СБУ.

За матеріалами слідства, координатором й адміністратором ботоферми була мешканка Дніпра. Російські замовники забезпечили її необхідним телекомунікаційним обладнанням і програмним забезпеченням, а його налаштування здійснювали дистанційно.

“Жінка розмістила програмно-апаратний комплекс у спеціально орендованій для цього квартирі. За його допомогою адмініструвала понад 5 тисяч облікових записів в мережі «фейсбук», які нібито належали громадянам України, хоча насправді використовували фейкові персональні дані.
Від замовників вона регулярно отримувала інформаційні «вкиди», які потрібно було «розганяти» через соцмережі. Крім того, жінка мала активно створювати нові псевдо профілі.
Оплату за свої послуги адміністратор отримувала через заборонені в Україні електронні платіжні системи”, – розповіли в СБУ.

У межах кримінального провадження слідчими СБУ проводиться досудове розслідування. Докази причетності окремих осіб до протиправної діяльності вилучено, зокрема комп’ютерне обладнання та сотні sim-карток мобільного оператора.

Фото: пресцентр СБУ

Нагадаємо, напередодні СБУ повідомляла про “5 тисяч SIMок і GSM-шлюзи”, вилучених на подібній “ботофермі” на Харківщині.

Читайте також:
Чіп і Гейтс: як світ заполонили фейки про зловісного мільярдера і чому засновника Microsoft пов’язують з коронавірусом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна