“5 тисяч SIMок і GSM-шлюзи”: на Харківщині СБУ викрила організатора ботоферми, який працював за рублі

 

Служба безпеки України припинила діяльність “ботоферми”, через яку створювали акаунти для поширення замовних та маніпулятивних матеріалів із Російської Федерації.

Про це в четвер, 16 вересня, повідомив пресцентр СБУ.

“За період роботи зареєстровано майже 50 тис. фейкових акаунтів, які створювали «альтернативну реальність» у соцмережах, у тому числі в українському сегменті.
Організатором ботоферми виявився мешканець Харківщини. Він має чималий досвід у сфері телекомунікацій, тому успішно налагодив механізм реєстрації «липових» профілів у соцмережах”, – розповіли в СБУ.

Зазначається, що чоловік створював акаунти і передавав їх замовникам. На одну SIM-карту він реєстрував до п’яти фейкових облікових записів у різних соціальних мережах. Оплату за виконані замовлення зловмисник отримував у рублях, через електронні платіжні системи.

За даними СБУ, “армія ботів” поширювала публікації та коментарі, спрямовані на зрив національної програми вакцинації; виправдання збройної агресії РФ на сході України; дискредитацію української влади.

Під час обшуків за місцем фактичного мешкання зловмисника виявили комп’ютерне обладнання із доказами протиправної діяльності; GSM-шлюзи та SIM-банки; 5 тис. SIM-карток українських операторів зв’язку.

Викриття протиправної діяльності проводили кіберфахівці Управління СБ України в Харківській області спільно зі слідчим підрозділом Нацполіції.

Тривають слідчі дії для перевірки можливої причетності особи до співпраці з російськими спецслужбами.

Читайте також:
СБУ виявила схрон зброї на Закарпатті, біля угорського кордону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна