Перемир’я на Донбасі – лише на папері: міжнародна місія представила попередні результати моніторингу

 

Міжнародна моніторингова місія, яку проводить фонд “Восток SOS”, у своєму попередньому звіті фіксує недотримання російськими окупантами режиму припинення вогню на Донбасі.

Як передає “Укрінформ” у середу, 15 вересня, про це її учасники доповіли на презентації результатів місії у зоні бойових дій на сході України.

“Наш попередній висновок такий: перемир’я фактично існує лише на папері. Після нетривалого затишшя на початку літа обстріли поновилися, їхня кількість і інтенсивність щодня зростає. Так, справді змінилася і тактика ведення обстрілів з боку російських проксі. Якщо всі три попередніх роки обстріли локалізовані передовими військовими позиціями, то зараз ми спостерігаємо, як російські проксі обстрілюють об’єкти глибоко в тилу української армії”, – сказав виконавчий директор “Восток SOS”, учасник місії Костянтин Рєуцький.

Він зазначив, що окупанти обстрілюють підрозділи і командні позиції Збройних сил України на відстані 5-10 км від лінії фронту. Це призводить і до того, що під вогонь потрапляють житлові масиви і цивільна інфраструктура. Загрозливо зростає кількість цивільних жертв.

Інша учасниця Евія Дятковіца з Латвії відзначила відсутність систематики обстрілів. За її словами, жертвою можна стати не лише ввечері, але й удень і рано вранці.

Дятковіца також звернула увагу на важливість передавати максимальній кількості людей у своїх країнах інформацію про події на сході України.

“Війна і агресія Росії не є абстрактним явищем, не там десь далеко, де нікого це не стосується. Там доволі реальні події з доволі реальною зброєю, з травмами, втратами людських життів. Я думаю, що реальність подій дуже багато країн на Заході не розуміють. Вони цього не відчувають і не асоціюють з собою”, – наголосила Дятковіца.

Водночас учасники місії відзначили й поліпшення у регіоні, такі як покращення доступу до українських ЗМІ, посилення армії й позитивну реакцію багатьох мешканців ОРДЛО, які перетинають лінію розмежування, на зміни на підконтрольній території.

Це – дев’ята міжнародна моніторингова місія, яку проводить благодійний фонд “Восток SOS” за підтримки організації DRA та за фінансування німецького Міністерства закордонних справ. Щороку учасники вивчають динаміку гуманітарної ситуації в зоні військового конфлікту, безпекову ситуацію. Цього року у фокусі моніторингу було саме дотримання перемир’я.

Читайте також:
“Думали, війна закінчиться? Ха-ха!” Чому після повернення історичної назви Нью-Йорк на Донеччині почали обстрілювати частіше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна