В окупованому Луганську наближається транспортний колапс – якими були передумови

 

Окупаційна влада в Луганську визнала можливість транспортного колапсу в місті.

За інформацією, поширеною групою “Інформаційний спротив“, на маршрутах в окупованому обласному центрі катастрофічно не вистачає автобусів. За сім років війни жоден перевізник, який працює на внутрішньоміських маршрутах у Луганську, не придбав жодної нової одиниці рухомого складу. Ідеться не те щоб про автобуси чи тролейбуси, а хоча б про “маршрутки”.

“Якщо ще торік у нас на лінію виходило 460-470 одиниць, то останні три-чотири тижні більше 380 одиниць рухомого складу на лінію не виходить”, – поскаржився так званий “глава адміністрації Луганська” Маноліс Пілавов.

За його словами, головна причина – це знос машин. Наймолодшій ​”Газелі” вже 12 років.

“Якщо ми сьогодні ці питання не зможемо врегулювати і вирішити, то ми уявляємо, що нас чекає в найближчому майбутньому”, – сказав Пілавов.

Про передумови для транспортного колапсу в ОРЛО аналітичний відділ ГІ “Права справа” інформував ще в листопаді 2015 року.

Ішлося про те, що маршрутну мережу “ЛНР” обслуговують 629 автобусів – замість 900 одиниць, як це було за часів України. У місті Луганськ на 51 маршрут громадського транспорту до війни виїжджали 700 автобусів, а в час російської окупації по 42 маршрутах їздять лише 330 автобусів.

Голова ГІ “Права справа” Дмитро Снєгирьов нагадує, що в пошуках розв’язання транспортної проблеми так званий “уряд ЛНР” змушений був вдаватися до нестандартних заходів. Так, на початку грудня 2015 року т. зв. “заступник міністра інфраструктури, транспорту і зв’язку ЛНР” Андрій Когут запропонував тодішньому ватажку бойовиків Ігорю Плотницькому схему, яка мала б і залучити транспорт для Луганська, і заробити на цьому.

“Схема полягала в наступному: до чемпіонату світу з футболу 2018 року влада російського міста Ростов-на-Дону планувала придбати 73 трамваї, 70 тролейбусів, 320 звичайних автобусів і 100 автобусів підвищеної комфортності, призначених для обслуговування “спеціальних” і “експресних” маршрутів. Автобуси, які будуть замінені, списуватимуть. Враховуючи цей факт, Когут запропонував Плотницькому звернутися до росіян із пропозицією передати списані автобуси “ЛНР” в якості гуманітарної допомоги. В той же час, за внутрішніми документами “міністерства транспорту ЛНР”, частина з цих автобусів проводитимуться як куплені за “бюджетні гроші” для вирішення транспортної проблеми в “республіці”. Гроші, які вдалося б заробити на цій оборудці, планувалося поділити між Плотницьким і автором ідеї Когутом”, – розповідає Снєгирьов.

Тоді аналітичний відділ ГІ “Права справа” “з метою створення штучного конфлікту в середовищі ватажків “ЛНР” оприлюднив інформацію про наміри луганських бойовиків у ЗМІ. Російська сторона відреагувала на анонсовану “схему”, і процес передачі автобусів був заблокований. “Міністр транспорту ЛНР” Чумаченко, а потім і “в.о. міністра” Когут втратили свої посади.

Читайте також:
Бойовик “ЛНР”, що відсидів в Росії за оборудки з наркотиками, в Україні отримав 8 років ув’язнення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна