На відновлення костелу Святого Миколая треба понад ₴75 млн, – Мінкульт

 

На відновлення костелу Святого Миколая в Києві, що постраждав від пожежі, за попередньою оцінкою фахівців, знадобиться більше, ніж 75 млн грн.

Про це повідомив у понеділок, 6 вересня, міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Провели зум-зустріч з благодійними організаціями та бізнесами з приводу наступних дій з цього питання”, – сказав Ткаченко під час зустрічі з благодійними організаціями та представниками бізнесу щодо відновлення костелу Святого Миколая в Києві.

За його словами, за вихідні з командою міністерства та Держмистецтв розробили покровий план подальших дій згідно із законом та дотриманням питань безпеки робіт в будівлі.

“Наразі чекаємо на висновок ДСНС. Це підстава для замовлення експертної оцінки масштабу матеріальних збитків. Паралельно Нацполіцією ведеться слідство про причини загоряння. Після цього, стан костелу мають оцінити експерти, аби визначити, яка йому нанеслася шкода, скільки необхідно виділити на протиаварійні роботи та ремонт”, – зауважив міністр.

Він поінформував, що за попередньою оцінкою фахівців, на відновлення знадобиться від 75 млн грн. “До суми, які збере бізнес, решту потрібних коштів виділить держава. Тобто йдеться про унікальний кейс державно-приватного партнерства. Кошти, які перерахували (і перерахують) бізнеси та юридичні/фізичні особи, підуть саме на протиаварійні роботи. Тобто на ліквідацію наслідків пожежі всередині костелу”, – зазначив очільник МКІП.

За його словами, загалом всі роботи над костелом поділяються на 3 етапи.

“Протиаварійні. Термінові, як ліквідація наслідків пожежі. Знову акцентую, що саме на них збираються кошти”, – написав Ткаченко.

Він відзначив, орган йде окремим пунктом. “Спілкуємось із виробником щодо розробки максимально релевантної заміни органу. Для того, щоб не було непорозумінь зазначу, що його відновлення буде не з фінансування, на які наразі збираються благодійні внески. Крім того, його розташування має бути окремо погоджено з релігійною громадою РКЦ”, – підкреслив міністр.

Третім етапом він назвав реставраційні роботи фасаду: “кошти на це вже є, але роботи не розпочаті через затримку тендерних процедур, будуть відновлені після з’ясування ступеня пошкодження будівлі”.

За словами Ткаченка, передача костелу громаді РКЦ була погоджена урядом минулого року за узгодженим алгоритмом.

Він зазначив, що почати ремонт всередині одразу завтра не можливо, адже необхідно отримати висновки ДСНС та експертизу, що саме з пошкодженого і в якому порядку варто ремонтувати.

“Маємо переконатися, що високі температури не спричинили прихованих тріщин чи змін геометрії конструкцій. А також без оцінки та при неправильній послідовності робіт – можливе руйнування стін/стелі тощо”, – наголосив міністр і додав, що орієнтовно, за пришвидшеною процедурою, планується розпочати протиаварійні роботи з середини жовтня.

За його словами, спочатку необхідно отримати попередній акт ДСНС щодо пожежі і зробити експертизу завданих пошкоджень. Для прозорості процесу буде створено робочу групу при міністерстві, у яку входитимуть представники ГО, бізнесів тощо, аби контролювати використання коштів за цільовим призначенням.

Довідка
Костел Святого Миколая в Києві побудований у стилі неоготики архітектором Владиславом Городецьким у 1899-1909 роках.
З 1980 року будівля використовується як Будинок органної та камерної музики.
Попередній орган, як обов’язковий атрибут католицького храму, був встановлений у Миколаївському костелі в 1912 році. Орган знаходився на балконі над входом, був австрійської фірми Rieger, в переліку фірми він значиться як opus 1802.
Після того, як 13 лютого 1979 року рішенням Ради Міністрів СРСР будівлю храму було передано Республіканському будинку органної та камерної музики, костел був перебудований відповідно до вимог концертного залу, в ньому уклали паркет.
Для концертного залу майстри фірми Rieger-Kloss сконструювали орган орus 3503, який намагались узгодити з архітектурним стилем і інтер’єром костелу. У 1979 році орган був встановлений на місці головного вівтаря.
Орган мав 55 регістрів, три мануали, педаль, 3945 труб, механічну трактуру (шлейфлади). Розташований він був на невисоких підмостках у вівтарній частині костелу, фактично на одному рівні зі слухачами. Розмістити такий великий інструмент у звичному для костьолу місці на хорах не було можливості через недостатні розміри хорів.
Чудовий підбір регістрів, багаті виконавські можливості робили цей орган одним із найкращих концертних інструментів України.

Джерело: “Органи України”

Як писала “Новинарня“, 3 вересня після 21:00 у костелі святого Миколая по вулиці Великій Васильківській у Києві спалахнула пожежа.

О 22:40 пожежу локалізували, а о 23:26 — ліквідували. Жертв та постраждалих немає, проте зазнав критичних пошкоджень орган та постраждало внутрішнє оздоблення будівлі.

Читайте також:
Пожежа в костелі святого Миколая: міністр назвав імовірну причину, фірми жертвують кошти на відновлення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна