Пожежа в костелі святого Миколая: міністр назвав імовірну причину, фірми жертвують кошти на відновлення

 

Основною версією пожежі в київському костелі Святого Миколая наразі є загоряння електродротів усередині дерев’яного корпусу органу.

Про це міністр внутрішніх справ Денис Монастирський у суботу, 4 вересня, повідомив у фейсбуці – після того, як разом з міністром культури Олександром Ткаченком оглянув будівлю костелу й заслухав доповідь поліції та рятувальників про причини й наслідки пожежі.

“Поліція розглядає на цей час усі можливі версії загоряння. Після вивчення записів із внутрішніх та зовнішніх камер відеонагляду, допиту свідків та експертизи буде зрозуміло, що саме сталося. Але основною версією на зараз є загоряння електродротів всередині дерев’яного корпусу органу, яким було більше 40 років”, – написав Монастирський.

За словами міністра, пожежа почалася під час репетиції, яка відбувалася після 21-ї години: з органа пішов дим, а потім його охопило полум’я.

“На жаль, співробітники закладу культури не викликали рятувальників відразу після виникнення пожежі, намагаючись її загасити самотужки. У результаті були втрачені дорогоцінні хвилини”, – зазначив очільник МВС.

Після виклику рятувальники відреагували миттєво й були на місті події вже через 6 хвилин.

“Скажу відверто, якби не їх професійні дії, ми б втратили одну з найкрасивіших архітектурних пам’яток Києва, – як Париж втратив стародавній собор Нотр-Дам де Парі“, – додав він.

Міністр також зазначив, що після пожежі доведеться будувати новий орган, проте конструкція самого костелу, за попередніми висновками спеціалістів, ушкоджень не зазнала.

“Несучі перекриття не постраждали. Тобто конструкції костелу нічого не загрожує”, – запевнив Монастирький журналістів після відвідання будівлі.

Глава МВС повідомив, що відкрито кримінальне провадження за порушення правил пожежної безпеки. Взяті зразки для експертизи.

При цьому разом із міністром культури Ткаченком він висловив упевненість, що костел буде повністю відновлений.

“Ще кілька місяців тому там мали початися протиаварійні, реставраційні роботи. Тендер був заблокований. Зараз очевидно, що потрібно встановлювати обсяг збитків і починати вже не реставраційні роботи, а протиаварійні“, – сказав Ткаченко.

“Орган знищений і це – окрема трагедія”, – додав міністр.

Він також підтвердив, що в результаті пожежі, окрім органа, постраждали деякі дотичні до нього приміщення та впала люстра.

Тим часом про готовність пожертвувати кошти на відновлення Миколаївського костелу вже заявили низка компаній та підприємств. Зокрема, по 1 мільйону гривень пообіцяли виділити  Rozetka та “Монобанк“.

Такий вигляд орган у Миколаївському костелі мав до пожежі

Довідка
Костел Святого Миколая в Києві побудований у стилі неоготики архітектором Владиславом Городецьким у 1899-1909 роках.
З 1980 року будівля використовується як Будинок органної та камерної музики.
Попередній орган, як обов’язковий атрибут католицького храму, був встановлений у Миколаївському костелі в 1912 році. Орган знаходився на балконі над входом, був австрійської фірми Rieger, в переліку фірми він значиться як opus 1802.
Після того, як 13 лютого 1979 року рішенням Ради Міністрів СРСР будівлю храму було передано Республіканському будинку органної та камерної музики, костел був перебудований відповідно до вимог концертного залу, в ньому уклали паркет.
Для концертного залу майстри фірми Rieger-Kloss сконструювали орган орus 3503, який намагались узгодити з архітектурним стилем і інтер’єром костелу. У 1979 році орган був встановлений на місці головного вівтаря.
Орган мав 55 регістрів, три мануали, педаль, 3945 труб, механічну трактуру (шлейфлади). Розташований він був на невисоких підмостках у вівтарній частині костелу, фактично на одному рівні зі слухачами. Розмістити такий великий інструмент у звичному для костьолу місці на хорах не було можливості через недостатні розміри хорів.
Чудовий підбір регістрів, багаті виконавські можливості робили цей орган одним із найкращих концертних інструментів України.

Джерело: “Органи України”

Як писала “Новинарня“, 3 вересня після 21:00 у костелі святого Миколая по вулиці Великій Васильківській у Києві спалахнула пожежа.

О 22:40 пожежу локалізували, а о 23:26 — ліквідували. Жертв та постраждалих немає, проте зазнав критичних пошкоджень орган та постраждало внутрішнє оздоблення будівлі.

Читайте також:
Знамениті вітражі Собору Паризької Богоматері вціліли у пожежі, орган пошкоджений водою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна