Поліція в Сімферополі відпустила кримських татар, затриманих біля ФСБ. Українська прокуратура відкрила справу

 

Усіх кримських татар, яких після затримання біля будівлі ФСБ Росії в окупованому Сімферополі 4 вересня доставили до Залізничного відділу поліції на вулиці Павленка, відпустили.

Про це повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Правозахисниця, активістка “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієва розповіла, що стосовно них склали протоколи за частиною 20.6.1 КпАП Росії.

За інформацією Лутфіє Зудієвої, другу частину затриманих доставили у відділ поліції №3 “Центральний”. Їх також відпустили.

Як відомо, біля будівлі управління ФСБ Росії в Сімферополі на вулиці Франка російські силовики затримали приблизно 40 осіб – кримських татар, які намагалися дізнатися про долю п’яти співвітчизників, затриманих після обшуків 3-4 вересня.

Українська прокуратура АР Крим і міста Севастополя повідомила про відкриття кримінальних проваджень у зв’язку з обшуками та затриманнями в Криму 3 і 4 вересня. Кримінальні провадження розпочато за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

“Держава-окупант продовжує політику, спрямовану на переслідування, репресії та утиски громадян України, які, фактично, за останні сім із половиною років стали заручниками окупаційного режиму”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляла “Новинарня“, російські силовики в окупованому Криму 3-4 вересня затримали п’ятьох осіб: Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Нарімана Джеляла, Ельдара Одаманова, Шевкета Усеїнова.
Зокрема, в ніч на 4 вересня в селі Первомайське Сімферопольського району відбувся обшук у першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, після чого його вивезли в контору ФСБ у Сімферополі.
Проукраїнські активісти в Криму припускають, що обшуки й затримання формально пов’язані з вибухом в окупованому селі Перевальне Сімферопольського району. 23 серпня там стався вибух газоводу. Російські окупанти заявляють про умисний підрив труби та відкрили кримінальну справу за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху або в інший загальнонебезпечний спосіб”.
На думку лідерів кримських татар, насправді ця хвиля обшуків і арештів є помстою російської влади за організований Україною саміт “Кримської платформи” та участь у ньому кримських татар.

Читайте також:
“За обвинуваченням у підриві газопроводу”: як у Криму затримували татарських активістів та що каже Київ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна