Центр досліджень визвольного руху оприлюднив архіви комуністичних спецслужб про митців із України, Чехії і Грузії

 

Центр досліджень визвольного руху опублікував тисячу розсекречених документів комуністичних спецслужб з українських, чеських і грузинських архівів про тридцятьох митців ХХ століття, які перебували в полі зору комуністичної влади.

Про це йдеться в дописі на сторінці ЦДВР у фейсбуці.

Уся колекція доступна на сайті Електронний архів Українського визвольного руху у розділі “Репресоване мистецтво: Україна, Чехія, Грузія“.

Серед опублікованого в колекції – документи зі справ Остапа Вишні, Валер’яна Підмогильного, Михайла Бойчука, Леся Курбаса, першого президента Чехії Вацлава Гавела, першого президента Грузії Звіада Гамсахурдіа, литовсько-грузинського художника Романа Сути та інших митців, до яких була прикута увага КДБ та ŠtB.

Підбірки документів розповідають історії про життя митців у комуністичних суспільствах – і про переслідування та утиски, і про факти співпраці з репресивними органами.

Джерело: ЦДВР

Дослідники наголошують, що частину документів у збірці публікують вперше.

Зокрема, йдеться про копію альбому з акварельним малюнком Адольфа Гітлера, яку диктатор подарував українському художникові Миколі Глущенку у 1940 році. Також – фотографію дружини художника, теж агентки та мисткині під псевдонімом “Художниця”.

Також у архіві представили світлини стеження чеських комуністичних спецслужб за тамтешнім письменником Міланом Кундерою та документи про те, як спецслужби отруїли собаку чеського письменника Павела Когоута, аби вчинити психологічний тиск на митця.

Читайте також:
Словаччина визнала Компартію ЧССР злочинною організацією

У Польщі скасували позовну давність для злочинів комуністичних посадовців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна