СБУ оприлюднила архіви КДБ про “розстріляне відродження”

 

До Дня пам’яті жертв політичних репресій 17 травня Служба безпеки України оприлюднила документи про долі репресованих українців у СРСР у 1937-1938 роках – “розстріляного відродження”.

Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Жертвами терору 1937-38 років стали понад 260 тисяч українців. Більшість із них була розстріляна. А їхні родини повідомляли про смерті від інфарктів і серцевих нападів. Була навіть окрема директива – з родичами розстріляних говорити усно, а дату смерті у довідках ставити довільно, у межах 10 років після арешту. Сьогодні документи з архівів КДБ доступні онлайн. Колекція про долі “розстріляного відродження” показує, як приховувалася правда”, – йдеться у повідомленні.

32 документи можна переглянути в електронному архіві Українського визвольного руху у збірці “Приховування правди про жертви Великого терору”.

Більше документів, що стосуються сталінських репресій 1937-1938 років, доступні в розділі “Великий терор”.

СБУ наводить приклад розстрілу українського режисера Леся Курбаса. Точна дата розстрілу – 3 листопада 1937 року, проте за документами він нібито загинув у таборах у 1942 році. Лише через 19 років після смерті Курбаса в архівах КДБ Архангельскої області з’явиться висновок “скасувати розстріл через відсутність складу злочину”.

Фото: пресцентр СБУ

Розстріляне відродження або Червоний ренесанс – духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 20-х і 30-х років XX ст. в УРСР, що дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру, кіно та яке знищив сталінський режим.

Головними літературними об’єднаннями були “Ланка” (пізніше “МАРС”), Плуг”, неокласики “Молодняк”, “Західна Україна”, ЛОЧАФ (об’єднання армії та флоту). Найвпливовішим був “Гарт”, який згодом перейменовали на ВАПЛІТЕ (“Вільну Академію Пролетарської Літератури”).

До представників “розстріляного відродження” належить Валер’ян Підмогильний, Валер’ян Поліщук, Марко Вороний, Микола Куліш, Михайло Драй-Хмара, Микола Хвильовий, Михайль Семенко, Євген Плужник, Микола Зеров, а також художники-бойчукісти, Лесь Курбас.
Усіх їх знищили фізично – стратили, частина померла у таборах або ж скоїла самогубство до арешту.

Читайте також:
В Україні з’явився сервіс із пошуку інформації про репресованих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна