Візит Зеленського у США: Байден назвав партнерство з Україною “міцнішим, ніж будь-коли”

 

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден назвав партнерство між США та Україною “міцнішим, ніж будь-коли раніше”.

Про це він сказав під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, яка розпочалася в Білому домі пізно ввечері 1 вересня за київським часом, повідомляє “Укрінформ”.

“Мені приємно привітати президента Зеленського в Білому домі в Овальному кабінеті. У період святкування 30-ї річниці незалежності України партнерство між нашими країнами міцніше, ніж будь-коли, і стане ще міцнішим. Україна і США мають спільні цінності, і ми також непохитно віддані досягненню нашої довготермінової цілі щодо Європи – щоб вона була цілісною, вільною і мирною”, – зазначив Байден.

Володимир Зеленський подякував президентові США за зустріч і наголосив, що Сполучені Штати є справжнім стратегічним партнером для України. Він подякував США за підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, надання понад 2 млн доз вакцин проти коронавірусу та  виділення 60 млн доларів військової допомоги.

Зеленський також висловив співчуття у зв’язку із загибеллю американських військових в Афганістані й наголосив, що “ми розуміємо, як це, бо вже восьмий рік іде війна на сході нашої країни, на Донбасі, і ми втрачаємо найкращих наших людей”.

Він повідомив, що під час переговорів із Байденом порушуватиме передусім питання безпеки.

За словами президента, на порядку денному – багато тем, важливих для обох країн, і на обговорення усіх їх може не вистачити часу.

“Але ми спробуємо знайти відповіді на найголовніші питання. Пріоритет – це безпекові питання. Безпека на Донбасі, безпека на тимчасово окупованому Російською Федерацією півострові Крим, безпека в Чорному морі, на Чорноморському й Азовському узбережжях”, – зазначив Зеленський.

Також, за його словами, вкрай важливим питанням є енергетична безпека України та всієї Європи у зв’язку із запуском газопроводу “Північний потік–2”.

Серед безпекових питань він також має намір обговорити бачення Сполученими Штатами ролі України в НАТО, а також залучення США до мирного врегулювання на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Крім того, сторони обговорять блок економічних питань.

“У нас є детально розроблений план трансформації української економіки”, – сказав Зеленський, зазначивши, що хотів би обговорить роль США у цій трансформації.

Перед початком переговорів президент України повідомив, що наша делегація передала Білому дому список українських полонених та політв’язнів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму та в Росії – загалом 450 осіб, і попросив Байдена вплинути на РФ заради їх звільнення.

Очікується, що за результатами переговорів буде опубліковано спільну заяву двох президентів.

Фото: ОП

Читайте також:
Зеленський у США провів переговори з главою НАСА і міністром енергетики

Україна та США підписали рамкову угоду про стратегічні засади оборонного партнерства

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна