Зеленський у США провів переговори з главою НАСА і міністром енергетики

 

У перший день візиту до США, 31 серпня, президент України Володимир Зеленський зустрівся з директором НАСА Біллом Нельсоном та міністром енергетики Дженніфер Гренхольм.

На зустрічі з главою Аерокосмічного агентства США (НАСА) Зеленський обговорив проєкти, до яких може долучитися Україна.

“Україна має знову стати космічною державою. Сьогодні плідно обговорили з директором NASA Біллом Нельсоном проєкти, до яких Україна може долучитися зі своїми унікальними космічними технологіями”, – повідомив Зеленський у твіттері.

Президент додав, що чекає Нельсона з візитом в Україні.

Із главою енергетичного відомства Сполучених Штатів Володимир Зеленський обговорив обговорили актуальні питання енергетичної безпеки України та регіону. Відбувся детальний обмін думками щодо загроз від газопроводу “Північний потік-2” для безпеки України та енергетичної безпеки у Європі. “Було констатовано спільність підходів України та США щодо ризиків, які становить цей проєкт”, – зазначила пресслужба президента.

“Російський газ є найбруднішим у світі через значні викиди метану в процесі видобутку та транспортування, а також через корупцію, шантаж і маніпуляції”, – заявив президент України.

Зеленський наголосив на важливості створення ефективних запобіжників від використання Росією газу як зброї.

У цьому контексті він відзначив важливість якнайшвидшого започаткування регулярних тристоронніх консультацій у форматі Україна–Німеччина–США з питань збереження українського транзиту та забезпечення європейської енергетичної безпеки.

Сторони також обговорили шляхи активізації співпраці між Україною та Сполученими Штатами у сфері енергетики, протидії кліматичним змінам та “зеленої” трансформації.

“Ми свідомо обрали шлях реформ і декарбонізації енергетичної галузі”, – повідомив глава держави.

Було наголошено, що залучення США до реалізації цього амбітного плану відкриває можливості для розбудови нової якості партнерства між країнами.

Окрему увагу було приділено співпраці у сфері ядерної енергетики та реалізації проектів щодо будівництва додаткових реакторів на українських АЕС, використання малих модульних реакторів.

Президент України висловив переконання, що започаткування Стратегічного діалогу з питань енергетики та клімату між Україною і Сполученими Штатами сприятиме подальшій активізації двосторонньої співпраці й практичній реалізації спільних ініціатив і проєктів.

Крім того, Зеленський подякував міністру енергетики США за участь в саміті Кримської платформи та підтримку з боку американської сторони у відновленні суверенітету й територіальної цілісності України.

За присутності президента України міністри енергетики двох країн Герман Галущенко та Дженніфер Гренхольм підписали спільну заяву Департаменту енергетики США та Міненерго України щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

Документ передбачає посилення двосторонньої взаємодії у питаннях покращення належного корпоративного управління на державних підприємствах енергетичного сектору України, зокрема шляхом залучення міжнародних незалежних наглядових рад.

Заява також фіксує готовність Сполучених Штатів допомагати Україні в питаннях розвитку більш конкурентоспроможних та прозорих енергетичних ринків, декарбонізації економіки та забезпечення енергетичної безпеки й експортного потенціалу держави шляхом розробки та впровадження комплексного плану енергетичного сектору, який передбачає взаємовигідну співпрацю у сферах ядерної енергетики, сонячної та вітрової енергії, водню, накопичення енергії, уловлювання, використання та зберігання вуглецю, кібер- і фізичної безпеки, а також інших технологій.

Крім того, т. в. о. президента НАЕК “Енергоатом” Петро Котін і президент, виконавчий директор компанії Westinghouse Electric Патрік Фрагман підписали меморандум про взаєморозуміння між компаніями. Документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric щодо будівництва ядерного реактора проекту АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

Реалізація меморандуму відкриє можливість залучити інвестиції для будівництва п’яти блоків вартістю близько $25 млрд – окрім урахування прямих інвестицій, буде локалізована частина виробництва, бюджет отримає додаткові податкові надходження, розповіли в ОП.

Як повідомляла “Новинарня“, президент України Володимир Зеленський із 31 серпня перебуває у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення президента США Джозефа Байдена. 1 вересня мають відбутися переговори глав держав, які вже двічі відкладалися.

Читайте також:
США вже визначились із новим послом в Україні, – Тейлор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна