Зниклими безвісти на території ОРДЛО вважають 258 людей

 

У Міжнародний день жертв насильницьких зникнень – 30 серпня – Міністерство закордонних справ України назвало кількість зниклих безвісти на територіях ОРДЛО та тих, які стали жертвами в окупованому Криму.

Про це інформує пресслужба МЗС.

За даними уповноваженого Верховної Ради із прав людини, зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважаються 258 людей, у тому числі 67 військовослужбовців і резервістів.

Від початку російської окупації щонайменше 44 людей стали жертвами насильницьких зникнень на території окупованого Криму та Севастополя. Доля 15 з них досі залишається невідомою. Серед них – Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арсен Алієв, Ервін Ібрагімов, Ескендер Ібраїмов, Ескендер Апселямов, Руслан Ганієв, Арлен Терехов.

“Переважна більшість цих людей є проукраїнськими активістами, які відкрито виступали проти російської окупації”, – йдеться в повідомленні.

У МЗС зауважили, що на сьогодні прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у 112 кримінальних провадженнях за 173 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей.

“У переважній більшості випадків були виявлені факти, які свідчать про причетність російської окупаційної адміністрації до зникнень. Зафіксовані також численні випадки залякувань родичів зниклих та свідків. За даними УВКПЛ, російська окупаційна адміністрація не проводить ефективного розслідування жодного із злочинів”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в Україні запустили перший сайт для пошуку зниклих безвісти українських військових, що брали участь в АТО/ООС.

Читайте також:
На окупованому півострові знайшли мертвим ще одного кримського татарина, який зник понад місяць тому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна