ТКГ: Україна привітала розблокування роботи політичної підгрупи. І закликала виконати домовленості

 

Після літніх канікул відновила свої засідання в режимі онлайн-конференцій Тристороння контактна група щодо врегулювання на Донбасі. Однак засідання 25-26 серпня фактично не дало конкретних результатів.

При цьому УкрТКГ привітала розблокування роботи політичної підгрупи – після того, як відеоконференцію покинула громадянка України Майя Пирогова, засуджена в Україні за тероризм (раніше її залучали до роботи від бойовиків т. зв. “ЛНР”).

“На жаль, російська делегація спробувала перевести цю “експертку” з невизначеним статусом в якості консультанта до гуманітарної підгрупи ТКГ, що наша делегація розцінила як свідоме намагання заблокувати обмін утримуваними особами та відкриття КПВВ з боку тимчасово окупованих територій”, – сказано в повідомленні української делегації.

“Віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції окупованих територій, перший заступник голови української делегації для участі в ТКГ Олексій Резніков нагадав російській делегації про тристоронній характер роботи групи та зацитував Федерального канцлера ФРН пані Ангелу Меркель, яка під час пресконференції у Києві зазначила, що стороною конфлікту з Україною є Російська Федерація. У зв’язку з цим українська делегація закликала російську сторону поставитися відповідально до виконання рішень, що були прийняті за участю російського керівництва та держав-посередників, Франції та Німеччини, зокрема, під час Паризького саміту у грудні 2020 року”, – зазначено в повідомленні пресслужби УкрТКГ.

Українська сторона закликала прискорити підготовку до звільнення утримуваних осіб, забезпечити суворе дотримання режиму припинення вогню, розмінування раніше визначених 19 ділянок на лінії розмежування, а також надіслала ноти до ОБСЄ про грубі порушення режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями та втрати з боку України.

Зазначається, що на 2 вересня заплановане перше засідання експертної групи з екологічних питань – щодо затоплення шахт вздовж лінії розмежування. Воно відбудеться під керівництвом міжнародного експерта професора Дребенштедта, фахівця з гірничої справи.

Українська сторона також опрацьовує “цифрові інструменти віддаленої верифікації та ідентифікації для виплат пенсій маломобільним категоріям громадян України на непідконтрольній території”, розповіли в УкрТКГ.

Наступне засідання заплановане на 15 вересня.

Як інформувала “Новинарня“, участь у переговорах ТКГ беруть представники ОБСЄ (як посередники) та сторін конфлікту – України й Росії. При цьому Москва на своєму боці залучає як “експертів” людей від терористичних організацій “ДНР/ЛНР” та намагається зробити їх окремою повноцінною стороною діалогу з Києвом.
На відеоконференції 17 березня 2021 року українська сторона в ТКГ відмовилася від роботи через присутність на переговорах так званої “експертки” від ОРДО Майї Пирогової, засудженої в Україні за тероризм.
Надалі сепаратисти продовжували спроби долучити Пирогову до політичної підгрупи ТКГ.
Нагадаємо, навесні 2020 року співробітниця “міністерства інформації ДНР” Майя Пирогова заявляла, нібито коронавірус навмисно був запущений американцями, щоб зірвати святкування 75-річного ювілею Великої Перемоги в Росії, куди були запрошені світові лідери, та маніфестації “безсмертного полку” в різних країнах світу.

Читайте також:
Кравчук: Україна не вестиме перемовини в підгрупі ТКГ, доки там буде “експертка” від ОРДО Пирогова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна