В Україну прибув третій літак з евакуйованими з Афганістану

 

До Києва прибув третій український літак з евакуйованими з Афганістану людьми.

Про це ввечері 23 серпня повідомив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

За його даними, на борту літака 98 пасажирів, серед яких 41 громадянин України, у тому числі 27 дітей.

“Цей рейс став останнім рейсом, який вилетів з Кабула перед закриттям аеропорту на невизначений час! Символічно, що наші співвітчизники зможуть зустріти Свято Незалежності в повній безпеці і на рідній землі!” – написав Єнін у фейсбуці.

Як можна побачити на фото, літак, що прибув в аеропорт “Бориспіль”, належить афганській авіакомпанії Kam Air.

“Наразі в Кабулі лишаються ще близько 50 громадян України, які висловили бажання повернутися в Україну. Як зазначив Дмитро Кулеба, ми продовжуємо наполегливо працювати для евакуації всіх українців! Серед можливих опцій розглядається направлення військового літака; цивільний чартер з однієї з суміжних з Афганістаном держав; евакуаційні рейси організовані нашими партнерами або сухопутні варіанти вивезення наших громадян”, – зазначив Єнін.

Як інформувала “Новинарня“, через несподівано швидкий наступ талібів 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну, яка повертається до шаріату.
Країни ЄС закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Близько 70 країн, серед яких Україна, виступили зі спільним закликом дозволити всім іноземним громадянам і афганцям, які цього бажають, залишити Афганістан. Тисячі афганців та іноземних громадян утворили тисняву в аеропорту Кабула, намагаючись втекти з країни. Спершу повідомлялося про загибель щонайменш 5 осіб, але смертей в аеропорту вочевидь більше.
Афганські урядові сили усунулися від захисту аеропорту. Його контролюють близько десятка тисяч військових США, Британії та деяких інших країн НАТО, забезпечуючи евакуацію.
Україна 16 серпня успішно вивезла з Афганістану один евакуаційний рейс із 79 людьми (з них 8 українців) та прислала літак на другий рейс. Він тривалий час не міг вилетіти. Цей військовий літак  Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ прибув у Бориспіль 22 серпня. На ньому було 83 людей, зокрема 31 громадянин України.

Читайте також:
США організували найбільший повітряний міст для евакуації з Афганістану за участі дюжини країн

На території Афганістану немає військових ЗСУ, – Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна