Президент Афганістану втік з країни. Талібан уже в Кабулі

 

Президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни на тлі входу бойовиків ісламського руху “Талібан” у Кабул.

Цю інформацію в неділю, 15 серпня, підтвердили афганські чиновники, передає ВВС.

Віцепрезидент Амрулла Салех також вилетів з Афганістану, коли бойовики “Талібану” вийшли на околиці Кабула.

Приблизно о 17:00 за київським часом “Талібан” наказав своїм бойовикам взяти під контроль столицю, щоб “запобігти мародерству”. Речник угруповання Забіхулла Муджахід пояснив цей крок зникненням сил безпеки з вулиць у низці районів міста.

Радикальний ісламістський рух “Талібан” контролює вже майже всю територію країни, а в афганському уряді повідомили про підготовку до передачі влади перехідному уряду за участі талібів.

Повідомляється також, що бойовики “Талібану” звільнили тисячі в’язнів у в’язницях Кабула та Баграма, де перебували члени цього угруповання й інших ісламістських угруповань.

Сполучені Штати наразі евакуюють персонал посольства та інших фахівців. Анонімний американський високопосадовець заявив агентству Reuters, що США не змінять планів щодо виведення військ за Афганістану. Проте, якщо таліби завдадуть шкоди американським планам з евакуації, буде “сильна військова відповідь”.

Анонімний пілот повідомив агентству AP, що афганські сили безпеки залишили аеропорт Кабула. Він фактично контролюється військовими країн НАТО.

Читайте більше про ситуацію в Афганістані:
Повернення “Талібану”: ісламісти захопили більшість великих міст Афганістану й ось-ось повернуть собі владу в країні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна